САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ :: Semberija INFO ::

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ


РИТЕ УГЉЕВИК ЧИНИ СВЕ ДА МЈЕШТАНИМА СТАРОГ УГЉЕВИКА, УГЉЕВИК СЕЛА И МЕЗГРАЈЕ ОБЕЗБИЈЕДИ НЕОПХОДНУ ИНФРАСТРУКТУРУ

Обавјештавамо јавност да је због клизишта, које је изазвано развојем рударских радова, у зони Старог Угљевика дошло до прекида пута (дијела трасе дионице регионалног пута Р-ИИ 4503).

ЗП „Рудник и термоелектрана Углјевик“ а.д. Углјевик је као концесионар по Уговору о концесији за коришћење углја на лежиштима „Богутово Село“ и „Углјевик Исток 1“ општина Углјевик, обавезана да изводи рударске радове на подручју обухваћеном концесионим уговором. Приликом извођења рударских радова у границама одобреног  експлоатационог поља нарушена је постојећа путна инфраструктура, чиме је мјештанима онемогућена несметана путна комуникација.
Предузеће је до сада урадило све што је у његовој надлежности како би се омогућило несметано кретање мјештана подручја захваћеногизвођењем рударских радова, а што подразумјева изградњу привремених траса пута. РиТЕ Угљевик нема надлежност да гради јавне  путеве, због чега су предузете  све активности како би се анимирали надлежни државни органи, прије свега ЈП „ПУТЕВИ РС“ и локална самоуправа у циљу трајног рјешења проблема путне инфраструктуре, али који до сада нису дали конкретне резултате.

Из претходно наведених разлога је неопходно да сви надлежни органи хитно реагују како би се трајно ријешило питање путне инфраструктуре, а посебно новог дијела трасе регионалног пута Р-ИИ 4503.Истичемода је Предузеће за ову намјену обезбиједило финансијска средства, а да је носилац свих активности око изградње трајне трасе пута искључива надлежност ЈП „ПУТЕВИ РС“ и јединица локалне самоуправе.

Мјештани насељених мјестаУглјевик Села, Мезграја- Гај, Стари Углјевик- Фалчићи и населја Пејчићи, Марковићи и Јовановићи су на заједничком састанку одржаном са представницима РиТЕУгљевик дана 11.04.2022. још једном указали на горе наведену проблематику. Усаглашено је да се заједнички предузму све активности, и изврши додатни притисак насве надлежне органе у циљу изградње трајне путне инфраструктуре нарушене рударским радовима, односно отклањања штетних посљедица за мјештане наведених подручја, а што у коначници омогућава и несметано извођење рударских радова.