БИЈЕЉИНА СВЕ БЛИЖЕ ОТВАРАЊУ ПРИХВАТИЛИШТА ЗА ДЈЕЦУ У РИЗИКУ :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА СВЕ БЛИЖЕ ОТВАРАЊУ ПРИХВАТИЛИШТА ЗА ДЈЕЦУ У РИЗИКУ


Поводом 12. априла - Међународног дана дјеце улице, Удружење грађана “Отхарин” одржало је данас Конференцију под називом “Трговина дјецом - право на сигурност и обавеза пружања заштите свакој потенцијалној жртви”.

Просјачење је један од најприсутнијих облика искоришћавања дјеце, а милостињу на улици углавним траже дјеца из ромских, вишечланих породица. Упркос настојањима надлежних, проблем присутан на улицама Бијељине, али и других већих центара у Српској, тешко је ријешити.



Удружење грађана “Отахарин” је 2019. године покренуло иницијативу за оснивање приватилишта  за дјецу без адекватног родитељског старања, као и дјецу која су у ризику да постану жртве кривичних дјела.

-У борби да склонимо дјецу са улице, сусрећемо се са бројним потешкоћама, као што су прије свега злоупотреба дјеце од стране родитеља, предрасуде, правни недостаци, али  и недовољни смјештајни и професионални капацитети. Када је ријеч о дјеци улице, најчешће су то дјеца млађег узраста и то је оно, што је заиста узнемиравајуће. За отварање прихватилишта у нашем граду,потребна су средства , као и политичка воља али надамо се да смо све ближе реализацији ове идеје”, каже  Драган Јоковић, извршни директор УГ "Отахарин".



- Наша је дужност и обавеза, као локалне заједнице, да се активно укључимо у рјешаавање ове проблематике. Град Бијељина би у току ове године требао ући у развијање пројектног задатка за изградњу пројектно-техничке документације, како би  Бијељина добила прихватилиште, гдје би се збрињавала дјеца у ризику, а који би уједно могао бити и један регионални центар оваквог типа. Циљ је заштитити свако дијете, јер сва дјеца имају право на срећно дјетинсто”, поручио је овом приликом, градоначеник Бијељине Љубиша Петровић.

​Семберија инфо - С. Николић