ШАХОВСКА СЕКЦИЈА ОШ “СВЕТИ САВА“ НАЈУСПЈЕШНИЈА У РЕПУБЛИЦИ ЗА 2022. ГОДИНУ :: Semberija INFO ::

 

ШАХОВСКА СЕКЦИЈА ОШ “СВЕТИ САВА“ НАЈУСПЈЕШНИЈА У РЕПУБЛИЦИ ЗА 2022. ГОДИНУ


Foto
У недјељу, трећег априла у Бањалуци је одржана спортска манифестација Мале олимпијске игре Републике Српске за основне школе. У дијелу такмичења резервисаном за шах учествовала је и шаховска секција Основне школе „Свети Сава“ из Бијељине као претходни побједници градског и регионалног такмичења у шаху. У веома јакој конкуренцији млади шаховски таленти су успјели освојити прво мјесто и златну медаљу. Ово је други пут, након 2019. године  да ученици ове бијељинске школе постану шампиони Републике Српске у шаху за основне школе на Малим олимпијским играма.

На данас одржаном пријему за златне шахисте градоначелник Бијељине, Љубиша Петровић је похвалио залагање свих који су допринијели да златна медаља са Малих олимпијских игара још једном дође у Бијељину.
 

-Од професора Солаковића смо добили једну квалитетну иницијативу која се тиче једног визионарског погледа на шах као спорт на нивоу града Бијељина. Разговарали смо о начинима популаризације шаха и формирања шаховских секција у свим бијељинским основним школама. Са друге стране, Градска управа ће материјално помоћи шаховску секцију ОШ „Свети Сава“ како би наставили тренирати у оптималним условима и постизати овако добре резултате“, рекао је градоначелник Петровић.



Шаховску екипу ОШ „Свети Сава“ из Бијељине на МОИ РС чинили су сљедећи ученици: Мирко Шајин, ИX разред (1. табла), Емануел Лазић, ВИИИ разред (2. табла), Вук Солаковић, ВИИ разред (3. табла),  Фарук ел Цхекх, ВИИИ разред (3. табла), Теона Дукић, ВИИ разред (4. табла), Марко Зекановић, ИX разред (4. табла) и Вељко Солаковић, ИИ разред. Капитен шаховске екипе био је наставник Игор Солаковић, водитељ шаховске секције.

Водитељ шаховске, златне секције у ОШ „Свети Сава“, Игор Солаковић упознао је, између осталог,
градоначелника Бијељине о иницијативи да се путем Шаховског савеза Републике Српске те Министарства просвјете и културе и Министарства породице, омладине и спорта у Влади РС шаху у основним школама на подручју Републике дадне положај који заслужује, или кроз обавезу формирања шаховских секција у свим основним школама или кроз шах као изборни наставни предмет.

(Семберија инфо)