У ДВОРИШТУ „ВАНЕКОВОГ МЛИНА“ РУШЕ СЕ РУИНИРАНИ ОБЈЕКТИ :: Semberija INFO ::

 

У ДВОРИШТУ „ВАНЕКОВОГ МЛИНА“ РУШЕ СЕ РУИНИРАНИ ОБЈЕКТИ


У дворишту чувеног бијељинског „Ванековог млина“ у току је рушење руинираних објеката.

С обзиром на то да је „Ванеков млин“ проглашен националним спомеником  у БиХ, овај објекат биће обновљен. Како су раније потврдили правни заступници  фирме „Павгорд“, која је власник објеката и земљишта на локацији „Ванековог млина“, зграда овог националног споменика биће рестаурирана и доведена у стање прикладно за споменик,  а остатак урушених објеката уклоњен, да би се на том простору градио стамбено-пословни комплекс.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске до сада је издало локацијске услове за изградњу стамбено-пословног блока на овој локацији, док грађевинска дозвола, коју, такође, издаје ово Министарство, још није издата.

На основу Рјешења о уклањању објеката, које је издало градско Одјељење за просторно уређење, сачувани су објекти који су под заштитом, а Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске дао је сагласност на пројекат уклањања.  Објекти који су сачувани налазе се одмах поред улице Српске добровољачке гарде. 

Гради се на основу Урбанистичког плана Града Бијељина из 2020. године, иако је на тој локацији важећи Регулациони план  „Лединци 1“ из 2014. године, који је био неповољан по инвеститора.