ИЗГРАДЊА АУТО - ПУТА ПОЧИЊЕ У РОКУ ОД 45 ДАНА :: Semberija INFO ::

 

ИЗГРАДЊА АУТО - ПУТА ПОЧИЊЕ У РОКУ ОД 45 ДАНА


Кључна вијест, коју вам можемо саопштити, јесте то да изградња ауто - пута од Раче до Бијељине почиње до почетка јуна, када ће отпочети први радови и када ће извођач бити уведен на градилиште, изјавио је Недељко Ћорић, министар саобраћаја и веза у Влади Републике Српске након данашњег састанка са градоначелником Бијељине Љубишом Петровићем и предсједником Скупштине града Александром Ђурђевићем.

“До краја године ћемо склопити уговоре за изградњу ауто - пута од Бањалуке до Бијељине, за дионицу од Јоховца до Вукосавља и од Вукосавља до Брчког. Тендер за дионицу од Бијељине до Брчког, такође, биће расписан у овој години. Наш план је да до 2026. године Бањалука ауто - путем буде повезана са Београдом. То је велики изазов и императив за све нас, али сам сигуран да је то могуће изградити у наведеном року”, изјавио је министар Ћорић, нагласивши да ће приступни и локални путеви, који ће се користити током изградње ауто - пута,  бити уређени у складу са потребама становништва које живи на том подручју.


“ Знали смо за одређене  прироритете и они су увршетни у динамику пословања “Путева РС” у овој години. Ријешићемо проблем прекатегоризације локалног пута кроз Љељенчу, изградићемо додатну прикључну траку код скретања за Драгаљевац, на магистралном путу Бијељина - Брчко, а предвиђена је и рехабилитација магистралног пута Бијељина - Брчко. У овој години ријешићемо и проблем безбједности пјешачког прелаза у Патковачи, код школе “Јован Дучић”. Неки проблеми су у фази рјешавања, односно израде пројектно - техничке документације. Влада РС је планирала износ од 750.000 КМ за реконструкцију дионице, у дужини од 400 метара, у Улици Стефана Дечанског”, изјавио је министар Ћорић, нагласивши да ће комплетна реконструкција ове улице коштати више од шест милиона КМ.
Градоначелник Љубиша Петровић изјавио је након састанка да је од ресорног министра Недељка Ћорића овом приликом добио увјеравање да ће изградња ауто - пута отпочети у року од  45 дана, као и изградња приступних саобраћајница које су неопходне за прикључење на нови ауто - пут.

“За нас је изузетно важно рјешавање и других проблема, као што је изградња прикључка код “Новоформа”, на Павловића путу, јер је на тој дионици изгубљено неколико живота. Важна нам је изградња прикључне траке код “Мљекаре Дуле”, реконструкција раскрснице код отпада “Милкус” у Чађавици, проширење моста код стоваришта “ЛД”, изградња прикључне траке код предузећа “Пасс” у Љесковцу, рехабилитација пута од Новог до Горњег Црњелова, у дужини од три километара, регхабилитација пута у Доњој Буковици,  у дужини од пет километара, постављање пјешачког семафора код школе у Патковачи, рјешавање проблема критичне раскрснице код “Еко депа” на градској заобилазници, али и прекатегоризација пута од Љељенче до Горње Чађавице”, истакао је градоначелник Петровић.
Предсједник Скупштине града Александар Ђурђевић изјавио је да је неопходно чешће организовати  овакве састанке, како би се бројни проблеми брже рјешавали.

“ За нас је изградња ауто - пута најважнији пројекат, чија ће реализација отпочети за мјесец и по дана. Тај пројекат ће отворити низ погодности у области развоја привреде и активирања пословно - индустријских зона. Ми ћемо бити максимално експедитивни и експресно ћемо доносити одлуке, како бисмо помогли да се овај и други слични пројекти пројекти на вријеме реализују”, истакао је Ђурђевић.

Семберија инфо