Припреме за изградњу станова на локацији Ванековог млина: Градиће се 500 стамбених јединица :: Semberija INFO ::

 

Припреме за изградњу станова на локацији Ванековог млина: Градиће се 500 стамбених јединица


Компанија “Павгорд” из Фоче  ових дана рашчишћава терен, укупне површине око десет дунума,  на локацији Ванековог млина, гдје је предвиђена изградња великог стамбеног комплекса са једанаест ламела и са око 500 станова, потврдио нам је Срђан Караћ, представник фирме “Павгорд”.



“Предвиђена је изградња девет стамбених ламела и двије пословне ламеле. У току је рушење старих објеката и рашчишћавање терена. Локацијски услови за изградњу су обезбијеђени и надам се да ћемо за неких двадесетак дана почети изградњу нових стамбених објеката. Инвеститор ће бити “Павгорд”. Планирана је изградња различитих структура станова који ће се налазити у модерном и најсавременије опремљеном  стамбеном комплексу каквог нема у регији. Пројектом је предвиђена  изградња око 50.000 квадрата стамбеног и пословног простора. Испод објеката ће бити изграђене подземне гараже. Што се тиче објеката који су под заштитом државе, оставићемо дијелове објеката са чеоне стране, из правца главне улице, тако да ће се задржати аутентичне фасаде тих старих зграда које ће подсјећати на објекте који су се налазили на овој локацији”, каже Срђан Караћ.



Караћ каже да ће цијену новоизграђених станова одређивати тржиште, а увјерен је да ће бити пуно заинтересованих купаца за станове на овој атрактивној локацији. 

Подсјећамо, Ванекон млин је својевремено био проглашен националним спомеником и био је уврштен на Привремену листу националних споменика БиХ, на приједлог Завода за заштиту културно - историјског и природног насљеђа Републике Српске.

Ванеков млин, који ће ускоро остати само у успоменама најстаријих Бијељинаца и на старим пожутјелим разгледницама, изграђен је 1888. године у садашњој Улици Српске добровољачке гарде, у то вријеме у Новоселској улици.

 Фрањо Ванек, новоселски предузимач, изградио је у то вријеме велику и модерну зграду, први паромлин у Семберији. Зграда је грађена опеком са Девалдове циглане, док је парна машина набављена у Будимпешти. Парабродом је Дунавом и Савом допремљена у Босанску Рачу, одакле је до градилишта довезена уз помоћ дванаест воловских и три коњске запреге.

Семберија инфо - Љ.Љубојевић