ДВОСТРУКИ ШАМПИОНИ У ШАХУ НА МАЛИМ ОЛИМПИЈСКИМ ИГРАМА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ :: Semberija INFO ::

 

ДВОСТРУКИ ШАМПИОНИ У ШАХУ НА МАЛИМ ОЛИМПИЈСКИМ ИГРАМА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ


Foto
На републичком финалу у шаху за основне школе у оквиру Малих олимпијских игара Републике Српске ЈУ Основна школа „Свети Сава“ Бијељина је освојила 1. (прво) мјесто и шампионску титулу. Такмичење је одржано у ЈУ Основној школи „Вук Стефановић Караџић“ у Бањалуци дана 3. априла 2022. године.



Другу титулу у низу чланови шаховске секције ЈУ ОШ „Свети Сава“ Бијељина изборили су у конкуренцији шест најбољих школа са регионалних такмичења, односно херцеговачке, романијске, семберске, добојске, бањалучке и приједорске регије Републике Српске. Тиме су поновили успјех из 2019. године када су, такође, били шампиони Републике Српске у шаху за основне школе на Малим олимпијским играма.



Овај значајан успјех за ЈУ ОШ „Свети Сава“ Бијељина на шаховским таблама остварили су сљедећи чланови шаховске екипе: Мирко Шајин, IX-4 (1. табла); Емануел Лазић, VIII-5 (2. табла); Вук Солаковић, VII-4 (3. табла);  Фарук ел Цхекх, VIII-4 (3. табла); Теона Дукић, VII-4 (4. табла); Марко Зекановић, IX-1 (4. табла) и Вељко Солаковић, II-1. Капитен шаховске екипе је био наставник Игор Солаковић, водитељ шаховске секције.



Директор школе Ђорђе Мирковић поручује да су поносни на шаховску секцију школе и да ће и у наредном периоду пружити максималну подршку и све потребне услове за даљи успјешан рад шаховске секције како би школа и даље била препознатљива у Граду Бијељина, али и оквиру Републике Српске, по шаху као великој игри која значајно доприноси развоју когнитивних способности (памћења, концентрације, интелигенције и др.) дјеце и младих и тако омогућити свестрани развој својих ученика.



Наставник Игор Солаковић, водитељ шаховске секције, се захвалио на стручној помоћи и подршци Шаховским клубовима „Свети Георгије“ и „Светозар Глигорић“ из Бијељине, т њиховим тренерима, у раду шаховске секције школе.



Солаковић је истакао и да остаје својеврстан жал што ова генерација ученика, чланова шаховске екипе ЈУ ОШ „Свети Сава“ Бијељина, није показала и више јер због пандемије Ковид 19 вируса нису одржана републичка финала Малих олимпијских игара 2020. и 2021. године на којима би засигурно према квалитету екипе били у самом врху.



Наши саговорници су на крају изразили посебну захвалност ученику деветог разреда Мирку Шајину, дугогодишњој „првој табли“ шаховске екипе школе, на уложеном труду за све постигнуте успјехе у школском шаху и пожељели му успјешан упис у средњу школу и наставак шаховске каријере.