РЕКОНСТРУКЦИЈА УЛИЦЕ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА ПОЧИЊЕ 11. АПРИЛА :: Semberija INFO ::

 

РЕКОНСТРУКЦИЈА УЛИЦЕ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА ПОЧИЊЕ 11. АПРИЛА


Foto: Ilustracija
Уз благослов Његовог Преосвештенства владике Фотија у понедјељак, 11. априла почињу радови на реконструкцији Улице патријарха Павла.

- Посебну захвалност за подршку овом пројекту дугујемо нашем Преосвећеном Владици, а сигурни смо да ће и комплекс манастир Светог Василија добити љепше окружење - истакао је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.
 
У складу са регулационим планом „Центар града“, реконструкцијом Улице патријарха Павла биће обухваћена и измјена режима саобраћаја - улица ће постати пјешачка зона, али ће власницима некретнина у овој улици бити омогућен приступ моторним возилима до њихових стамбених и пословних објеката, као и моторним возилима за доставу.



Претварањем улице Патријарха Павла у пјешачку зону, центар Града Бијељина - Трг краља Петра I Карађорђевића, преко Улице патријарха Павла и Улице жртава фашистичког терора, биће повезан са Градским парком и представљаће једну амбијенталну цјелину, намијењену прије свега, пјешачком саобраћају, шетњи и одмору.

Грађевински радови подразумијевају реконструкцију улице у цијелом профилу, поплочавање бехатон плочама, постављање декоративне расвете, хортикултурално уређење улице и постављање модерног урбаног мобилијара (клупе и канте за отпад). Површина која ће бити поплочана износи 3.300 метара квадратних, а дужина улице је 250 метара. Иза зграде Музеја Семберије биће изграђен мали трг, са фонтаном, декоративном расвјетом, урбаним мобилијаром и хортикултуралним уређењем.

Из градског Одјељења за стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине појашањавају да ће радови бити извођени у три фазе.

- Прва фаза предвиђа забрану саобраћаја од раскрнице са Тргом краља Петра I Карађорђевића до кућног броја 6 у Улици патријарха Павла. Од кућног броја 6 до раскрснице са Улицом жртава фашистичког терора, предвиђена је забрана заустављања и паркирања, те одвијање двосмјерног саобраћаја за потребе приступа станара и доставних возила. Након завршетка прве фазе радова, започеће друга фаза радова - од кућног броја 6 до раскрснице са Улицом жртава фашистичког терора. У трећој фази биће извођени радови на раскрсници улица Патријарха Павла и Жртава фашистичког терора, о чему ће грађани бити благовремено обавијештени – појашњавају из овог Одјељења.

Претварањем Улице патријарха Павла у пјешачку зону, Град Бијељина ће добити прву улицу оваквог типа, са свим садржајима које модерна пјешачка зона треба да садржи.
Вриједност радова је 400.000 конвертибилних марака, а рок за завршетак је 30. јун 2022. године.