ЈУ Дјечији вртић „Чика Јова Змај“ Бијељина учествује у акцији „Април – мјесец чистоће“: Велики свијете, еко поруку ти шаље дијете :: Semberija INFO ::

 

ЈУ Дјечији вртић „Чика Јова Змај“ Бијељина учествује у акцији „Април – мјесец чистоће“: Велики свијете, еко поруку ти шаље дијете


У оквиру акције „Април- мјесец чистоће“, коју традиционално организује Градска управа Града Бијељина, ЈУ Дјечији вртић „Чика Јова Змај“, узео је учешће и провешће бројне активности везане за очување животне средине.
Данас су малишани, али и њихови васпитачи, започели „Еколошку недјељу“ испред зграде Градске управе Града Бијељина под називом „Велики свијете, еко поруку ти шаље дијете“. Том приликом су  малишани из вртића дијелили пролазницима еко поруке.



Славиша Вујановић, директор ЈУ Дјечији вртић „Чика Јова Змај“ Бијељина, рекао је да „Април – мјесец чистоће“ подржава и њихова установа и да они у току априла традиционално обиљежавају „Еколошку недјељу“.
-Трудимо се да код дјеце развијамо осјећај према очувању животне средине, али и да код њих развијемо еколошке навике. Данас смо је свечано отворили и дјеца из старијих вртићких група дијелиће еколошке поруке, са циљем да се и код наших суграђана развијају еколошке навике, да постанемо свијесни колико је значајна животна средина и да чувамо наш град и да свако од нас да допринос очувању наше планете“, истакао је Вујановић.



Љубиша Петровић, градоначелник Града Бијељина похвалио је рад малишана, њихових васпитача, али и комплетно руководство ЈУ Дјечији вртић „Чика Јова Змај“ и рекао да се од предшколских узраста гради свијест колико је важно имати чист ваздух, воду и земљиште.
-Кроз овакве поруке и послије кроз учење познавања природе , знаће  да када узвратимо природи са њеним чувањем и таквим приступом, она нам враћа вишеструко. Али, исто тако ове поруке које се односе на загађеност ваздуха, ријека говоре нам да оваква свијест, коју они данас носе значајна и са другог аспекта, а то је да уколико не чувамо природу, онда ће нам она, сигурно, двоструко јаче узвратити ударац кроз природне непогоде“, нагласиоје Петровић.

Маја Пердан Илић, педагог Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ истакла је да „Еколошку недјељу“ обиљежавају у свим њиховим објектима.
-Васпитачи су се и ове године потрудили да припреме разноврсне и разлонике активности. Сви смо се потрудили да обиљежимо „Еколошку недјељу“ и да подигнемо свијест код грађана и да научимо нашу дјецу од најранијих узраста да чувају и пазе своју околину“, рекла је Маја Пердан Илић.
 
Еколошка недјеља биће обиљежена у свим објектима вртића, али и у свим групама у оквиру Пројекта за дјецу у години пред полазак у школу,  у периоду од четвртог до осмог априла 2022. године.
У овој акцији учествоваће 750 – оро дјеце, свих узраста, са васпитачима и родитељима.
У уторак, петог априла, у објекту „Мали принц“ биће уприличена модна ревија под називом „Рециклажа“, а затим активност под називом „Један цвијетић за љепши вртић“. Том приликом малишани ће садити цвијеће у дворишту вртића и имаће посјету еколога.  Затим, шестог априла, биће организована активност под називом „Ми смо ликовни умјетници“ у објекту „Мали принц“ и организован маскенбал за дјецу под називом „Шетња за сваку муку има лијека, прошетај, шетња је здрава за човјека“ у објекту „Плави чуперак“. Свјетски дан здравља обиљежиће активношћу „Фитнес у дворишту“, седмог априла у објекту „Радост, а у објекту „Сунце“ у Дворовима имаће акцију „Моја играчка чува чува планету“.  У петак, осмог априла, биће организована Рециклажна радионица са родитељима у објекту „Пачија школа“, као завршна активност „Еколошке недјеље“, у Новом насељу – Јања.

Семберија инфо