БОЛНИЦА “СВЕТИ ВРАЧЕВИ”: ЗАВРШЕН КОНГРЕС ХИСПА БХ :: Semberija INFO ::

 

БОЛНИЦА “СВЕТИ ВРАЧЕВИ”: ЗАВРШЕН КОНГРЕС ХИСПА БХ


Међународни конгрес ХИСПА БХ под називом “Свеобухватни приступ у заштити срца и крвних судова - постковид ера”, завршен је, а учесници су изнијели јасан став да свако ко је прележао вирус корона треба да се јави свом љекару јер се показало да ковид доводи до тешких оштећења срца. Предсједник Организационог одбора и директор Болнице “Свети врачеви”, професор др Златко Максимовић подсјетио је да је Конгрес окупио више од 700 регистрованих учесника, а током тродневног рада прошло је око 1.000 људи. 



-Закључци са Конгреса наредних дана ће бити усаглашени и представљени јавности. Задовољство ми је што је овакав скуп одржан у Бијељини и што Болница “Свети врачеви” увијек иде корак напријед”, рекао је проф. др Максимовић.

Предсједник Научног одбора Међународног конгреса ХИСПА БХ профессор др Небојша Тасић истакао је да су дошли до закључка да је неопходно да се сваки човјек који је прележао ковид јави свом љекару, без обзира да ли је имао симптоме, блажи или тежи облик, нагласивши да је драстично повећан број умрлих од болести срца. 

-Показало се да ковид, и код оних који су имали блажи облик, доводи до тешких оштећења срца и крвних судова, који се можда не могу ни осетити ни препознати, без искусног ока љекара”,  рекао је Тасић и истакао да у првих три, шест мјесеца, па и до годину дана, код неких људи ковид прави значајне осцилације крвног притиска, поремећај срчаног ритма, упале срчане марамице, срчаног мишића, изазива срчану слабост и тако скраћујући живот, прави људе практично срчаним инвалидима. Он је нагласио да је потребно употријебити мултидисциплинарни приступ, те да осим љекара породичне медицине, буду укључени и кардиолози, ако треба и нутриционисти, клинички фармаколози, неуролози, дерматолози. Он је је додао и да је данас засједао Извршни одбор Свјетског удружења за васкуларно здравље, чији је он предсједник. 

-Тиме смо показали да у једној Бијељини може бити организован један светски састанак и у мини и макси формату. Поносан сам на организацију. Мало ми је жао што град Бијељина није подржао овај конгрес, надам се да ће се то у будућности промијенити”, рекао је Тасић. Максимовић и Тасић су истакли да је тродневни Конгрес окупио вјероватно највећи број учесника у посљедњих најмање десет година, не само из БиХ, већ можда и са Балкана.

Подсјећамо да је Конгрес одржан у организацији Удружења центара за хипертензију, превенцију инфаркта миокарда и можданог удара ХИСПА, Болнице “Свети врачеви” и Свјетског удружења за васкуларно здравље, а под генералним покровитељством предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић и уз благослов Његове светости патријарха српског Порфирија и Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија. 

Отварању конгреса присуствовали су, између осталих, владика Фотије, министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, министар за научно-технолошки развој Срђан Рајчевић, министар саобраћаја и веза Недељко Ћорић, министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић, министар просвјете, науке и технолошког развоја Србије Бранко Ружић и бројни други званичници.


​Семберија инфо - О. Стјепановић