БОЛНИЦА “СВЕТИ ВРАЧЕВИ”: СВЕЧАНО ОТВОРЕН КОНГРЕС ХИСПА БХ У БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

БОЛНИЦА “СВЕТИ ВРАЧЕВИ”: СВЕЧАНО ОТВОРЕН КОНГРЕС ХИСПА БХ У БИЈЕЉИНИ


Foto
Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, на свечаном отварању Конгреса ХИСПА БХ у Бијељини,  рекла је да је ово велик дан за струку и здравство, а да се Болница „Свети врачеви“ позиционирала у здравственом систему.

-Честитам организаторима на овом значајном скупу гдје је више од 700 учесника из региона, Европе и свијета, а то свједочи о озбиљности Конгреса и о уложеном труду организатора. Срећна сам што су Бијељина и Република Српска домаћини овако значајног скупа. Увјерена сам да ће дискусије бити конструктивне, а закључци самог конгреса корисни и примјењиви у пракси”, рекла предсједница  Цвијановић која је отворила Конгрес.

-Као што су наши љекари и здравствени радници увијек били уз грађане, тако је и дужност институција да подрже овакве манифестације, јер само заједнички можемо радити на унапређењу нашег здравственог система. Изражавам захвалност и подршку вашем раду, активизму и напорима које улажете с циљем заштите здравља нашег становништва”, поручила је Цвијановићева и подсјетила да су претходне двије године биле нарочито тешке.



-Највећи терет пандемије вируса корона пао на леђа здравствених радника који су се даноноћно борили против опаког, невидљивог непријатеља, за шта им је одала посебно признање. Иако је пандемија ковида била тема број један на планетарном нивоу, многа постојећа обољења и даље су узимала свој данак. Кардиоваскуларне болести још су један од водећих, ако не и најчешћи узрочник смртности код нас и у свијету. Утолико је значај оваквих скупова већи - у контексту размјене знања и искустава о превенцији, савременој дијагностици и лијечењу болести срца”, рекла је Цвијановићева.  Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић  изразио је задовољство што ће Конгрес ХИСПА БиХ обрадити низ актуелних тема, прије свега са аспекта ковида 19 и постковид ере, а које се највише односе на микро и макро васкуларне компликације и све оно што очекује здравствени систем.

-Организација здравственог система ће и превентивно, али и куративно, терапијски, дијагностички морати да дјелује за све наше грађане који ће због ковида имати здравствених проблема”, рекао је Шеранић ичеститао бијељинској болници, као и удружењима која су са њом организовала Конгрес, који је окупио низ међународних стручњака. Предсједник Организационог одбора Конгреса ХИСПА БиХ Златко Максимовић изразио је задовољство што је овај међународни догађај успио да окупи око 700 учесника из 12 земаља, махом љекара.



-Видно је да ће овај конгрес успјети и да ћемо заједно донијети одређене закључке и извршити анализе и препоруке шта чинити у постковид ери, која нам предстоји. Моје задовољство је велико што је болница у Бијељини увијек корак испред”, истакао је Максимовић, директор Болнице "Свети врачеви". Предсједник Научног одбора Конгреса Небојша Тасић рекао је да препуна сала у којој се одржава овај догађај показује колико је здравство жељно науке и нових сазнања.

-По мени, налазимо се на прекретници. На прекретници, зато што нисмо поклекли под једним вирусом, ни под кардиоваскуларним болестима. Сигуран сам да свака болест може бити побеђена ако се заједно боре сви здравствени радници и едуковани грађани", рекао је Тасић и изразио жаљење што Градска управа није имала слуха за овај догађај.  Он је оцијенио да је овај тродневни догађај један од најважнијих здравствених и научних скупова цијелог региона.



-Имамо прилику да угостимо више од 50 странаца, од којих ће 15 држати предавања", рекао је Тасић. Подсјећамо да се конгрес одржава у организацији Удружења центара за хипертензију, превенцију инфаркта миокарда и можданог удара ХИСПА, Болнице "Свети врачеви" и Свјетског удружења за васкуларно здравље, а под генералним покровитељством предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић и уз благослов Његове светости патријарха српског Порфирија и Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија. Отварању конгреса присуствовали су, између осталих, владика Фотије, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић, министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић, као и министар саобраћаја и веза Недељко Ћорић, те многи други званичници.

(Семберија инфо)