ОТВОРЕНИ “ДАНИ ХАРМОНИКЕ” У УГЉЕВИКУ: ФЕСТИВАЛ ОКУПИО ВИШЕ ОД 200 ТАКМИЧАРА :: Semberija INFO ::

 

ОТВОРЕНИ “ДАНИ ХАРМОНИКЕ” У УГЉЕВИКУ: ФЕСТИВАЛ ОКУПИО ВИШЕ ОД 200 ТАКМИЧАРА


Foto
У Угљевику је вечерас отворен 14. Међународни фестивал "Дани хармонике" који је окупио више од 200 такмичара у дисциплинама солисти на хармоници и камерни састави.

Организатор фестивала је Удружење умјетника "Артист" и Музичка школа "Корнелије Станковић" из Угљевика, у сарадњи са Свјетском конфедерацијом акордеониста, уз подршку општине Угљевик и града Бијељина и покровитељство предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић.



Директор Основне музичке школе “Корнелије Станковић” Славиша Перић, у име организатора, рекао је да овај фестивал има изузетно висок рејтинг у свијету.

-Сваке године све је више такмичара а ове године их је из 14 земаља. Захваљујући “Данима хармонике” Република Српска је видљиво уцртана на културној мали свијета-навео је Перић.



Он је рекао да ће у оквиру такмичарског дијела бити одржане квалификације и избор представника БиХ за Свјетски куп у Зофингену у Швајцарској од 4. до 9. октобра.

Перић је изразио задовољство да ће овогодишњи фестивал посјетити делегација Свјетске асоцијације и захвалио предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић као и општини Угљевик и граду Бијељина на подршци.
Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да фестивал има истакнуту улогу у Српкој обзиром да окупља дјецу, педагоге и људе који су велики таленти.

Цвијановићева је захвалила свима који су уложили у културу, дали подршку да се стварају млади таленти.
-Један од тих младих талената је Ђорђе Перић који је на одређен начин Републику Српску учинио видљивијим мјестом на културној мапи широм свијета-истакла је Цвијановићева и пожелила срећу свим учесницима.



Начелник Угљевика Василије Перић истакао је да су за општину Угљевик, “Дани хармонике” најзначајнијиа културна манифестација те изразио задовољство јер је присутан четрнаесту годину заредом, од самог почетка.

-Угљевик је на овај начин постао препознатљив, не само на овим просторима него и у свијету. Захваљујући овом фестивалу Угљевик и Бијељина ће бити домаћини 76. Свјетског купа хармоника 2023. године-подсјетио је Перић и изразио захвалност свима који су дио ове културне манифестације.

Предсједник Свјетске асоцијације хармоникаша Мирко Патарини рекао је да је веома срећан јер долази по други пут у Угљевик.

-Славиша Перић је члан Свјетске асоцијације хармоникаша а био је и члан жирија на прошлогодишњем Свјетском купу у Минхену а сљедеће године захваљујући њему Угљевик и Бијељина биће домаћини ове највеће свјетске смотре хармонике-рекао је Патарини.



Отварању фестивала присуствовао је и напризнатији свјетски извођач академске хармонике Рус Јуриј Шикин који ће одржати концерт а сваке године је и члан жирија.

Током четири фестивалска дана биће одржани концерти највећих свјетских виртуоза хармонике.
Своје представнике на овогодишњем фестивалу имају Русија, Италија, Аустрија, Мађарска, Словачка, Бугарска, Украјина, Молдавија, Румунија, Словенија, Србија, Хрватска, Црна Гора, БиХ.