ЗАВРШЕНА ЈЕ 5. ЕУПСХИФТ РАДИОНИЦА ЗА МЛАДЕ НА СЈЕВЕРОИСТОКУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ :: Semberija INFO ::

 

ЗАВРШЕНА ЈЕ 5. ЕУПСХИФТ РАДИОНИЦА ЗА МЛАДЕ НА СЈЕВЕРОИСТОКУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ


Foto
У периоду од 13. до 20. марта 2022. године одржана је 5. еУПСХИФТ радионица са 44 младе особе из општина Вишеград, Рудо (Штрпци), Фоча, Калиновик, Шековићи, Милићи, Зворник (Каракај и Челопек), Бијељина и Шамац. Кроз еУПСХИФТ радионицу, тимови су се својим идејама такмичили за грант средства у укупном износу од 15.000 КМ за рјешавање проблема у својим заједницама.



У 5. еУПСХИФТ радионици учествовало је 10 тимова из 10 школа на сјевероистоку Републике Српске. У недјељу 20. марта, тимови су своје идеје презентовали пред жиријем, након чега су се присутнима обратили представници Министарства просвјете и културе Републике Српске, УСАИД-а у БиХ те УНИЦЕФ-а у БиХ.

Гђа Енеа Хотић, начелница Одјељења за основно образовање и васпитање Министарства просвјете и културе Републике Српске, истакла је опредјељеност Министарства просвјете и културе Републике Српске да препозна и да убудуће подржи реализацију програма усмјерених на јачање компетенција младих људи те развијање социјалних вјештина корисних за даљи развој личности сваке младе особе, а самим тим и друштва у цјелини.



Гдин Роберт Р. Лопез, замјеник директора мисије УСАИД у БиХ, овом приликом је рекао: „Пандемија је изазвала масовне прекиде у школовању ученика и студената свих узраста. Препознајући важност омогућавања младим људима да ослободе свој потенцијал, УСАИД подржава образовни систем у БиХ у пружању континуиране подршке учењу, како би ови ученици могли наставити развијати вјештине које су им потребне да буду активни чланови друштва.

Гђа Вероника Васхцхенко, замјеница представнице УНИЦЕФ-а у БиХ, нарочито се захвалила свим партнерима, УСАИД-у у БиХ, Министарству просвјете и културе Републике Српске и свим школама које су подржале своје ђаке. Похвалила је и охрабрила све младе људе који су вриједни, истрајни и желе градити боље друштво за све.



Учесници 5. еУПСХИФТ радионице нису крили своје одушевљење овом врстом неформалног образовања. Рекли су да би вољели да радионица траје и нешто дуже те да им је УПСХИФТ био први сусрет са пројектима, попут прекретнице за будућност. Међу пет тимова, чије су идеје награђене са грант средствима од по 3.000 КМ, нашао се и тим из Бијељине:
  • Тим РЕСПЕЦТ у саставу Катарина Стевић, Јелена Петрић, Николина Ланцушки, Драган Вулин и Катарина Божић из ЈУ Економска школа Бијељина, који се бави темом “Како бисмо смањили присутност насиља и подигли свијест о самом постојању насиља и његовим посљедицама у адолесцентским партнерским везама?”, са менторицом Соњом Милинчић.



Дијана Пејић, извршна директорица Хуманитарне организације Генесис Пројецт која имплементира УПСХИФТ програм у 2022. години, рекла је: “За мене и мој тим, данас сте сви ви побједници! Тимовима који су освојили грантове желим успјешну реализацију пројектних активности и радујем са сарадњи са њима у наредним
мјесецима. Ја се искрено надам да ћу имати прилику да учеснике, менторе и сараднике са 5. еУПСХИФТ радинице упознам и уживо, на заједничком дружењу планираном за јун ове године.

УПСХИФТ програм настао је у УНИЦЕФ-овој Канцеларији за иновације и проводи се у 38 држава широм свијета. 5. еУПСХИФТ радионицу у Босни и Херцеговини имплементира Хуманитарна организација “Генесис Пројецт” у сарадњи са УНИЦЕФ-ом у БиХ кроз пројекат “Јачање здравствене и социјалне заштите у БиХ у одговору на ЦОВИД-19” уз финансијску подршку УСАИД-а у БиХ, уз сагласност Министарства просвјете и културе Републике Српске.



Додатне информације о УПСХИФТ програму у БиХ можете пронаћи на wеб сајту УПСХИФТ-а те на страницама:

Фацебоок: хттпс://www.фацебоок.цом/упсхифт.босниа.херзеговина
Инстаграм: хттпс://www.инстаграм.цом/упсхифт.босниа.анд.херзеговина