СПРИЈЕЧИМО ПОЖАРЕ ! :: Semberija INFO ::

 

СПРИЈЕЧИМО ПОЖАРЕ !


Foto
Из Полицијске управе Бијељина позивају грађане да спаљивање корова и другог горивог материјала, приликом уређења имања, обављају само за вријеме повољних временских услова и на површинама које могу контролисати.
 
Законом о заштити од пожара, који је ступио на снагу у новембру 2019. године, као једна од обавезних мјера заштите пожара (члан 18, тачка 10.) забрањено је паљење корова и другог пољопривредног отпада, без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и предузимања свих неопходних радњи с циљем спречавања ширења ватре.
 
Овим Законом дефинисана је новчана казна од 100 КМ до 1.000 КМ за прекршај физичког лица које пали коров и други пољопривредни отпад, без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и не предузме све неопходне радње у циљу спречавања ширења ватре.
 
Неконтролисано спаљивање корова и остављање неугашене ватре без надзора при уређењу пољопривредних имања чести су узроци пожара, а с обзиром да у наредном периоду предстоји прољећно крчење и уређење пољопривредног земљишта, посебну опасност представља неконтролисано спаљивање горивог материјала у близини шумских комплекса и засада.
 
Позивају се грађани да након спаљивања угасе остатке несагорене материје, како би се спријечило њихово разношење вјетром и појава неконтролисаног горења и пожара.
 
У случају неконтролисаног ширења ватре потребно је одмах о томе обавијестити ватрогасце на број 123, полицију на број 122 или Центар за обавјештавање на број 112.
 
Полицијска управа Бијељина ће, у оквиру својих овлаштења, предузимати законом прописане мјере против лица која су изазвала пожар и тиме угрозили животе и здравље људи и причинили материјалну штету.