АКТУЕЛНА ГЕОСТРАТЕШКА ДЕШАВАЊА У СВИЈЕТУ И РЕФЛЕКСИЈЕ НА РЕГИОН :: Semberija INFO ::

 

АКТУЕЛНА ГЕОСТРАТЕШКА ДЕШАВАЊА У СВИЈЕТУ И РЕФЛЕКСИЈЕ НА РЕГИОН


Украјинска криза отворила је ново поглавље историје које ће се одразити на геополитичкој позорници, али и у свакодневном животу сваког човјека, било да је ријеч о развијеним европским економијама или, пак, о средње развијеним и сиромашним друштвима, истакнуто је на вечерашњој панел дискусији организованој у Центру за културу „Бијељина“,  у организацији Републичке странке Српске.

О најактуелнијим питањима данашњице, украјинској кризи, таласима избјеглица, економским невољама, али и о политичким и безбједносним аспектима актуелне кризе из угла Републике Српске и Србије,  говорили су министри унутрашњих послова Драган Лукач и Александар Вулин, професори из Бањалуке и Новог Сада, Жељко Будимир, Љубомир Стајић, политиколог Славен Ристић и генерал – мајор у пензији Митар Ковач.

Након двочасовне панел дискусије у препуној сали Центра за културу, на конференцији за штампу учесници панел дискусије истакли су да је овај скуп  био  одлично организован, уз присуство великог броја грађана.

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин нагласио је да живимо у тешким и несигурним временима у којима људи прижељкују мир,  сигурност  и  стабилност.

„Нама Србима је, прије свега, потребно јединство. И ова трибина је доказ нашег јединства и наше потребе да Срби буду јединствен политички народ“, изјавио је министар Вулин.



Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да је ова панел дискусија обухватила најактуелније теме, од дешавања у Украјини, до онога што се тренутно дешава у Републици Српској.

„Наш приоритет, а мислим да смо такве поруке и послали у БиХ, је, апсолутно, безбједност и мир, да сви ми који овдје живимо не смијемо никада више да дозволимо да на овим просторима доживимо неки нови рат, да сви они који својим изјавама и понашањем могу да угрозе безбједност и да доведу до неког новог рата на овој територији,  морају одмах,  апсолутно,  бити санкционисани. Мислим да је то посао полицијских агенција и ми ћемо, што се тиче Републике Српске, спријечити било кога, из било ког народа, да својим радњама допринесе нестабилности, угрожавању безбједности или неких нових сукоба. Позивам све грађане БиХ и Републике Српске да у свом окружењу спријече било коју особу, па био он и политичар, функционер или министар, да допринесе нестабилности и угрожавању грађана или, евентуално,  доведе  до неких нових сукоба“, истакао је министар Лукач, нагласивши да нам је овдје неопходна стабилност и мир који немају алтернативу.

Одговарајући на новинарско питање о процјенама политичког Београда, када је у питању трајање актеулне кризе у Украјини, која се рефлектује и на економску нестабилност у региону, министар Александар Вулин је изјавио да прецизан  одговор нико тренутно не може понудити.

„Александар Вучић је слободан државник и мудар лидер. Он не покушава да учествује тамо гдје народу наше величине објективно није место. Он настоји да нас сачува од тих светских сукоба и успева у томе. Шта ће велики одлучити и како ће одлучити, нисам сигуран да и они најбоље знају, а камоли ми. Зато ми треба да се држимо подаље од тог великог сукоба и да водимо рачуна о нама. Ми се бринемо о томе да има довољно  брашна, уља, да нам складишта горива и гаса буду пуна, колико је год могуће, да нам становништво буде исхрањено, заштићено. Председник Вучић је човек који је наше резерве и наше вишкове великодушно понудио свима у окружењу. Сада морам да питам оне који нису хтели концепт „Отвореног Балкана“, да ли виде своју грешку и да ли схватају где су погрешили. Они који су део пројекта „Отворени  Балкан“ пуно лакше приступају једни другима, размењују добра, капитал и људе. У Србији слушам пуно ружних речи од оних којима је Србија пуно помогла, али, када дођу ова тешка времена, сви забораве оно лоше што су говорили о Србији,  па питају: „Када ће те вакцине, може ли брашно или гас доћи и нама“?
Председник Вучић је показао да једна снажна Србија није претња никоме, а јесте заштита за свакога. Свако ко жели да буде у добрим односима са Србијом, може се у овим тешким временима ослонити на Србију“, изјавио је министар Вулин, нагласивши да се економска криза сада дешава у цијелом свијету и да нико не може израчунати шта ће се даље дешавати.

„Уколико ово буде дуго трајало, уколико се настави са политиком санкција и уколико нигде не буде попуштања, ви ћете имати светску економску кризу. У таквим кризама имате незадовољсво становништва. Незадовољно становништво је врло склоно да прихвата радикална решења.  Онда ћете имати случајеве,  да ће се  по свету дешавати политичке  турбуленције које су непредвидиве. Имаћете  свет у коме је тешко било шта предвидети. Ипак , ја се надам да ће ово врло брзо престати и да ће се наћи решење. Уколико се не нађе, сви ћемо ући у дуготрајну економску кризу која ће имати далекосежне и непредвидиве економске и политичке последице. Онда се нећемо чудити сукобима међу незадовољним људима  или  странкама и покретима који су склони брзим радикалним решењима,  који добро звуче народу који је гладан,  који нема наду и који је економски погођен“, истакао је министар Александар Вулин.

Семберија инфо