БИЈЕЉИНА ДОБИЛА ОПРЕМУ ЗА СПАСАВАЊЕ НА ВОДИ И ПОД ВОДОМ :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА ДОБИЛА ОПРЕМУ ЗА СПАСАВАЊЕ НА ВОДИ И ПОД ВОДОМ


Данас је резиденти представник УНДП – а у БиХ Стелиана Недера, Граду Бијељина уручила опрему за спасавање на води и под водом, као и ИТ опрему. Опрема је обезбијеђена у оквиру програма „Смањења ризика од катастрофа за одрживи развој БиХ“, које проводе Влада Швајцарске и Уједињене нације. Вриједност ове опреме је више од  80.000 конвертибилних марака, а купљена је уз финансијско учешће Града Бијељина.

Стелиана Недера рекла је да јој је драго што је данас у Бијељини, на сарадњи и о причи о плановима у будућем периоду са градоначелником Љубишом Петровићем и његовим тимом, а такође јој је драго што је дио реализације примопредаје опреме за спасавање.
 

- Ова опрема ће допринијети бољој отпорности на поплаве, те заштити живота становника Бијељине, који живе у подручјима која су подложна поплавама. Свједоци смо да катастрофе у трену могу уништити економију и развојне напоре, остварене током низа година, из тог разлога УНДП улаже значајне напоре како би се БиХ прилагодила ефектима климатских промјена и унаприједила поправљање ризицима од катастрофа и на тај начин реализацију зацртаних циљева Програма одрживог развоја до 2030. године“, рекла је Стелиана Недера и додала  је да овај заједнички пројекат  у вриједности од 7,1 милион конвертибилних марака.

-Овај пројекат је суфинансиран од Владе Швајцарске, Уједињених нација  и пет УН агенција у партернству са локалним властима и имплементационим партнерима из владиног и невладиног сектора“, истакла је Недера.
Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине захвалио се УНДП-у на реализацији пројекта „Смањења ризика од катастрофа за одрживи развој БиХ“.

-Опрема, у вриједности од 80.000 конвертибилних марака, коју донира Граду Бијељина Амбасада Швајцарске, посредствовањем УНДП-а, представља значајну донацију у смислу материјално – техничких средстава, за брзо и одговорно реаговање када су у питању поплаве, спасавање из рушевина и слично. Ми смо са позиције локалне заједнице опредијељени да дјелујемо са јачањем кадровских капацитета Одсјека цивилне заштите са резервим саставом.  Са оваквом опремом смањују се ризици од губитка онога највреднијег, а то су животи наших грађана и заштита имовине. Са оваквом опремом постиже се бржи и већи степен заштите, брже се реагује“, истакао је градоначелник Петровић.

Он је додао да средства УНДП – а, која су уложена у Град Бијељина у посљедњих 10 година износе 4,5 милиона америчких долара.

Милан Новитовић, директор Цивилне заштите Републике Српске рекао је да је ова донација изузетно вриједна и потребна за Град Бијељину и службе цивилне заштите.

-Републичка управа цивилне заштите је сигуран партнер локалним заједницама и партнерима у овом пројекту. Овај пројекат се реализује у 10 локалних заједница на простору БиХ - пет на простору РС и пет на простору ФБиХ. Желим да оснажим начелнике и градоначелнике, локалне скупштине да, са својим активностима, повећају број припадника цивилне заштите, како у локалној администрацији, тако и у јединицама опште и специјализоване намјене како би у периоду који је испред нас имали што квалитетнији одговор у било којој катастрофи која задеси РС“, нагласио је Новитовић.