ФОНДАЦИЈА „ЛАРА“ БИЈЕЉИНА И ФОНДАЦИЈА ЛОКАЛНА ДЕМОКРАТИЈА :: Semberija INFO ::

 

ФОНДАЦИЈА „ЛАРА“ БИЈЕЉИНА И ФОНДАЦИЈА ЛОКАЛНА ДЕМОКРАТИЈА


Социјално предузетништво као прилика за друштвени и економски развој
 
Данашња конференција у хотелу „Дрина“ у Бијељини је завршна активност у пројекту који је почео са  имплементцијом 15. новембра 2018. године, а који носи назив „Допринос организације цивилног друштва развоју социјалног предузетништва у Босни и Херцеговини“, а носиоци пројекта биле су чланице Фондације локалне демократије  из Сарајева, а Фондација „Лара“ је била партнерска организација. Пројекат је подржала Европска комисија.
Радмила Жигић, предсједница Фондације „Лара“, рекла је да је ово био један велики пројекат, веома трансформативан, јер су у оквиру њега успјели да мапирају, повежу и умреже невладине организације и социјална предузећа, односно предузећа која се тако декларишу и институције власти.


-Кроз заједнички дијалог креирана су два закона која су усвојена - Закон о друштвеном предузетништву Републике Српске и Закон о социјалном предузетништву Брчко дистрикта, а урађен је и нацрт Закона истог садржаја у ФБиХ, али усљед политичких прилика и короне још увијек није усвојен. Доста је рађено са социјалним предузећима, подијељена су 24 гранта за јачање капацитета и економске одрживости социјалних предузећа и задруга, а формиране су двије асоцијације социјалних предузећа у ФБиХ и РС. Тим наших социјалних предузећа требало би да буду социјални партнери, да воде дијалог са власти како би овај Закон био проведен и био повезан са свим другим секторским законима“, рекла је Жигићева и додала да је ово за њих веома трансформативан и важан процес за њих.
-Ово би значајно требало да допринесе развоју различитих пословних прилика за рад и нових пословних субјеката“, истакла је Жигићева.

Рајко Лајић, помоћник министра привреде и предузетништва Републике Српске рекао је да у сарадњи са Фондацијом локалне демократије,  Влада Републике Српске у децембру усвојила Закон о друштвеном предузетништву.
-У току је израда, односно у завршној фази су правилници, односно подзаконски акти која ће предузећа моћи остварити тај статус, а захтјев се подноси Министарству привреде и предузетништва. Основни циљ Закона је кориштење потенцијала друштвеног предузетништва, са циљем одрживог економског, друштвеног и културног развоја РС“, истакао је Рајко Лајић.

Надира Шкаљић, оснивач фирме „Стич 22“ из Сарајева рекла је да се баве ручним радовима, које праве од вуне.
-Плетемо, хекламо и веземо модне артикле, за свјетске дизајнере које радимо по њиховом дизајну. Запошљавамо жене из цијеле БиХ, највећи смо  по приходу, али не и по броју запослених. Имамо 10 стално запослених радница, а по уговори о дјелу запошљавамо од 250 до 300 радсника годишње. Имамо центре у Сарајеву и ту је запослен највећи број жена, а отворили смо центре у Јабланици, Коњицу, Врандуку, Олову и Руду, а пошто имамо велики број заинтересованих жена из ове регије надамо се да ћемо и овдје отворити. Највише извозимо у Европу, али извозимо и у Америку, Азију и Аустралију“, казала је Шкаљићева.

Данашњој конконференцији присуствовали су и градоначелник Града Бијељина Љубиша Петровић, Борислав Ђурић из Уније друштвених предузећа РС, Немања Кривокапић, члан радне групе за израду Закона о социјалном предузетништву из Владе Брчко дистрикта, Амра Хаџић пројект координаторка из Фондације локалне демократије и многи други.

Семберија инфо