ОДРЖАН ХУМАНИТАРНИ КОНЦЕРТ: Помоћ повријеђеном Бошку Вуковићу :: Semberija INFO ::

 

ОДРЖАН ХУМАНИТАРНИ КОНЦЕРТ: Помоћ повријеђеном Бошку Вуковићу


У Центру за културу “Семберија“ одржан је хуманитарни концерт  с циљем прикупљања помоћи за лијечење 16-годишњег Бошка Вуковића, ученика Пољопривредне и медицинске школе из Бијељине, који је повријеђен у саобраћајној несрећи. Хуманитарни концерт организовали су Паневропски универзитет “Апеирон“ Бања Лука, одјељење у Бијељини и Удружење грађана српско-руског пријатељства “Завет“ Република Српска. 

На концерту  су наступили фолклорни ансамбл “Истоки“ из Москве, Удружење гуслара “Филип Вишњић“ из Дворова и Оркестар хармоника “Алекса Шантић“ из Угљевика . Поред њих у  програму ове хуманитарне вечери учествовали су и студенти Паневропског универзитета “Апеирон“, ученици бијељинске гимназије“Филип Вишњић“,  те ученици Средњошколског центра “Милутин Миланковић“ из Милића. 

На улазу у велику салу Центра за културу организатори хуманитарног концерта поставили су кутију за прикупљање новчане помоћи за тешко повријеђеног Бошка Вуковића у који су посјетиоци стављали добровољни прилог. 

-По први пут смо ове године успоставили сарадњу са Хуманитарним удружењем “Рука помоћи“. То су све млади, добри и хумани младићи и дјевојке који су пуно радили на томе да обавијесте суграђане о одржавању хуманитарног концерта, те прикупљању новчаних средстава за лијечење Бошка Вуковића , ученика првог разреда Пољопривредне и медицинске школе, који је имао тешку саобраћајну несрећу у априлу мјесецу ове године, рекао је Миленко Ћирковић с одјељења Паневропског универзитета “Апеирон“ у Бијељини.

Како је Ћирковић  појаснио, хуманитарни концерт је одржан у оквиру манифестације “Дани  руског језика и културе“, манифестације коју традиционално организују Паневропски универзитет “Апеирон“ и Удружење грађана српско-руског пријатељства “Завет“ Република Српска.

-“Дане руског језика и културе“ организујемо откако постоји Филолошки факултет на нашем универзитету, а програм овогодишње манифестације садржи хуманитарни концерт  који је одржан четвртог јуна у Центру за културу “Семберија“, те вече посвећено обиљежавању 220 година од рођења  Александра Сергејевича Пушкина (1799-1837), које се одржава петог јуна,  са почетком у 19 часова, у просторијама нашег универзитета, у Улици Милоша Обилића број 73, каже Ћирковић додавши  да ће у програму учествовати професори и студенти “Апеирона“, ученици Гимназије “Филип Вишњић“ и чланови удружења “Завет“.

Теме пјесниковог поријекла, школовање у Лицеју у Царском Селу и опречни ставови из тог периода, пушкинског руског језика, пјесниковог монденског живота у Санкт Петерсбургу на почетку 19. вијека, па све до најразличитијих интрига које су довеле до двобоја и смрти 1837. године биће основне теме програма, рекли су организатори, истичући да је Пушкиново стваралаштво вишеслојно да би се у програму, каквим се обично прослављају јубилеји овог типа, могло сажети све оно због чега Пушкин заузима прво мјесто на руском Парнасу. У Русији на помен имена овог пјесника увијек се чује исто: „“Пушкин је наше све“. 

Паневропски универзитет “Апеирон“ ће, како најављују, наставити са радом на популаризацији руског језика и културе.