НАГЛИ ПОРАСТ ЦИЈЕНА НИЈЕ ЗАОБИШАО НИ РИБАРНИЦЕ :: Semberija INFO ::

 

НАГЛИ ПОРАСТ ЦИЈЕНА НИЈЕ ЗАОБИШАО НИ РИБАРНИЦЕ


Постоји могућност и да не буде рибе

С обзиром да је Васкршњи пост почео у понедјељак, седмог марта и трајаће до 24. априла, односно до Васкрса, посјетили смо бијељинску рибарницу „Жељко“ и распитали се о понуди, али и цијенама рибе.
Нагли пораст цијена намирница на тржишту није заобишао ни рибу, у односу на претходни период цијена рибе је већа, али, како кажу трговци, постоји тенденција да ће и даље расти.

Жељко Савић, власник рибарнице „Жељко“, рекао је да је потражња за рибом порасла, с обзиром да је почео пост, али су и цијене веће.

-Нека риба се још увијек може купити по истим цијенама, али су цијене, углавном,  веће и неће се на овим, сигурно, задржати. За сада рибе има, али шта ће бити у наредном периоду, не зна се. У посљедње двије године произвођачи рибе су смањили производњу. Може се догодити и да не буде рибе за предстојеће славе. Моја препорука је да сви који имају могућност, односно замрзиваче на вријеме купе рибу за славу, да се пред славу не нађу у ситуацији да је немају гдје купити“, истакао је Савић.

Жељко Савић је додао да се за вријеме поста највише купују ослић, шаран, толстолобик и пастрмка.
Тренутно шаран код њих кошта девет конвертибилних марака по килограму, пастрмка 11 конвертибилних марака, а толстолобик је 6,5 конвертибилних марака. Цијена ослића зависи од врсте и креће се од пет до 8,5 конвертибилних марака. Лигње су од девет до 14 конвертибилних марака, скуша је 6,5 конвертибилних марака, гирице 3,5 конвертибилне марке, пангасиус је од 6,5 до девет конвертибилних марака.

У рибарници подсјећају да у понуди имају и рибље главе, чија је цијена двије конвертибилне марке по килограму и рибље изнутрице које су три конвертибилне марке по килограму, а које се најчешће користе за прирему рибље чорбе.
За неповјеровати је колико у бијељинским рибарницама поскупјела и услуга чишћења и печења рибе.  За чишћење и печење рибе по килограму морате платити 3,5 конвертибилне марке.