МЛАДИ ЕНТУЗИЈАСТИ ИЗ УЛИЦЕ ПРВОГ ДЕЦЕМБРА У БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

МЛАДИ ЕНТУЗИЈАСТИ ИЗ УЛИЦЕ ПРВОГ ДЕЦЕМБРА У БИЈЕЉИНИ


Foto
Колико смо пута чули критике на пасивност младих људи? Незаинтересовани су, немају циљ у животу, улудо разбацују своје таленте на бескорисне ствари? Док све то слушамо, у бијељинској Улици 1. децембра складно, руку под руку, живе искуство и младост. Њих двоје у претходном периоду реализовали су бројне друштвено корисне акције које су становнике ове улице додатно зближиле. И то није све. Неколико младих из ове улице одлучило је дати допринос новинарству у Бијељини тако што је покренуло „Децембарац“ – новине младих из Улице 1. децембар.

-Име нашем листу дали смо по улици у којој живимо, а и рођендан наших новина је првог децембра. Видио сам много дјечака и дјевојчица који имају талента за писање, цртање, организацију и помислио да није добро да их пуштамо да не показују шта знају. Тако да смо ми старији покренули неколико наших омладинаца да покажу шта све знају и могу направити“, рекао је за портал „Семберија инфо“ Угљеша Ћеранић, идејни творац „Децембарца“.
 
„Децембарац“ није као друге новине. Излази једном мјесечно, штампа се на обичном папиру, има седам рубрика, а са његових 15 страна исијава много смјелости, оптимизма и љубави. Поред ријечи уредника, ту су Весела, и Слатка страна, Нисте тражили, али ми истражили, Разбибрига, Бојанка за најмлађе и Огласна страна.



-Када смо одлучили да пишемо и издајемо новине, свако је добио неку улогу у том процесу. С обзиром да ја волим да пишем и да већ дуго пишем пјесме добила сам задатак да се бринем о Веселој страни („Поезија и проза да прође нервоза“). Када утврдимо неку тему, интервјуишем људе из наше улице који могу да нам дају одговоре. У прошлом броју новина објавили смо два интервјуа гдје смо Лара, Марија и ја покушали да нашим читаоцима приближимо двије професије из нашег комшилука“, изјавила је Сара Драгичевић, ученица основне школе и један од уредника „Децембарца“.

За техничку подршку је задужен Давор Жарковић, средњошколац из улице. Све што његови пријатељи замисле, напишу, нацртају, фотографишу, све то долази до екрана његовог рачунара гдје бива састављено у једну цјелину. Сваки сљедећи број „Децембарца“ биће прилагођен мјесецу у којем излази и специфичностима које су из перспективе младих везане за тај период. Постојећа редакција истиче да су сви заинтересовани млади из Улице 1. децембар добродошли.

-Мој циљ је да дјецу из улице окупимо на једно мјесто око афирмативних, корисних, добрих пројеката тако да лијепо проводе вријеме заједно, а да истовремено то дружење позитивно утиче на њихов развој. Велика је ствар да они у слободном времену граде једне мале, а вриједне новине и нико не зна колико им то искуство сутра може бити драгоцјено“, поносно је за ,,Семберија инфо'' истакао Угљеша Ћеранић, нагласивши да „Децембарац“ има улогу подсјетника који ће становнике Улице 1. децембра сталноподсјећати колико интелигентне и талентоване дјеце живи у њиховом комшилуку.

Млади Децембарци су пред Божић организовали акцију продаје бадњака. Од, на тај начин, скупљеног новца организовали су једнодневни излет до Лознице гдје су посјетили манастир Троноша, Тршић – родно мјесто Вука Караџића и Гучево. Ту не престају иницијативе и планови за наредне акције у којима ће млади из Улице 1. децембра радити, градити, учити, упознавати нове пријатеље, забављати се... О свему томе писаће „Децембарац“. А сви они који желе подржати рад ове екипе вриједних пријатеља новине могу резервисати путем друштвених мрежа или их купити у продавници у овој улици.

(Семберија инфо)