ИЗБЈЕГНУТА ВИШЕМИЛИОНСКА ШТЕТА У ГРАДСКОМ БУЏЕТУ :: Semberija INFO ::

 

ИЗБЈЕГНУТА ВИШЕМИЛИОНСКА ШТЕТА У ГРАДСКОМ БУЏЕТУ


Foto
Окружни привредни суд у Бијељини извршио је принудну наплату од Града Бијељина у износу од 418.201,90 КМ, на име пресуде од 24.5.2021. године у корист „СИМЕКС ПРОМ“ Д.О.О. из Јање, донијете у судском поступку који се води, односно који је покренут против Града Бијељина од 7. априла 2015. године

У овај износ урачунато је 205.000 КМ по основу стицања без основа са припадајућим затезним законским каматама, што је овај износ више него удуплало.

Упркос овој принудној наплати рачун Града Бијељина је ликвидан.

Пресудом Вишег привредног суда у Бањалуци, дјелимично је усвојена жалба Града Бијељина, те је преиначена првостепена пресуда на начин да је одбијен у цјелости дио тужбеног захтјева за накнаду штете у вези измакле добити у износу од 2.834.850,50 КМ са законском затезном каматом почев од 7.4.2015. године, а потврђена је у преосталом дијелу којим је Град обавезан да врати износ од 205.000 КМ са законском затезном каматом почев од 7.4.2015. године по основу стицања без основа, а што је био предмет принудне наплате.

Предмет спора била је накнада штете коју је „СИМЕКС ПРОМ" Д.О.О. из Јање претрпио у вези са изградњом вишеспратног стамбено-пословног објекта „ЛАМЕЛА 3" у основи површине 543 квадратна метра, у складу са регулационим планом „Филип Вишњић".

Укупан износ штете у градском буџету, захваљујући неодговорној политици власти могао је достићи око 6.000.000 КМ, јер је ово предузеће тужило Град и за неостварену добит.

Ово је само још један затечени примјер лошег и несавјесног рада у претходном периоду који заједно са недомаћинским управљањем јавним предузећима и установама ситуацију у градској управи чини неповољном.

(Бијељина данас)