УОЧИ ПРОЉЕЋНЕ СЈЕТВЕ :: Semberija INFO ::

 

УОЧИ ПРОЉЕЋНЕ СЈЕТВЕ


Не зна се шта је скупље - ђубриво или гориво

У овогодишњој прољећној сјетви, за коју су многи од почеткла године тврдили да би могла бити најскупља у протеклих неколико деценија, планирано је да се у Семберији засије 32.257 хектара, што је за око 250 хектара мање у односу на прошлу годину.

Овогодишња прољећна сјетва, осим климатско - метеоролошких услова, наводи се у информацији Одјељења за пољопривреду Градске управе Бијељина, у великој мјери ће зависити од степена обезбијеђености неопходних количина вјештачког ђубрива, горива и хемијских заштитних средстава.
 

Цијене репроматеријала свакодневно расту, што ће директно утицати и на примјену агротехничких мјера на семберским њивама.

За  прољећну сјетву биће неопходно обезбиједити, процјењују у ресорном одјељењу, око 35.000 тона дизел - горива и око 34.000 тона вјештачких ђубрива, од чега би се половина искористила за прихрану озимих и јарих култура.
Регистровани пољопривредни произвођачи имају могућност да остваре новчани подстицај на гориво по малопродајној цијени, умањеној за 0,50 КМ по литру, међутим, цијена горива на домаћем тржишту константно расте.
 С друге стране, као разлог драстичног поскупљења вјештачких ђубрива истиче се повећање цијена основних сировина које се користе у производњи ђубрива, плина, који је поскупио за шест пута у односу на прошлу годину, као и моноамонијум фосфата и калијумове соли, главних сировина за производњу минералних ђубрива које су дупло скупље у односу на прошлу годину.

И, шта нам на крају остаје као закључак. Исплативост било које биљне производње у садашњим условима постала је више него упитна. Уколико са нивоа државе БиХ и њених ентитета не услиједе конкретне и правовремене мјере заштите домаће производње, поготово  након отварања украјинске кризе, све рачунице о исплативости огромних улагања у прољећну сјетву могле би бити доведене у питање.

 Семберија Инфо