ЧИСТА БИЈЕЉИНА-ГРАД БЕЗ СМЕЋА :: Semberija INFO ::

 

ЧИСТА БИЈЕЉИНА-ГРАД БЕЗ СМЕЋА


Чиста животна средина је глобално питање и оно не смије да подлијеже било каквим оспоравањима политичке, интересне или неке друге групе, поручено је на Округлом столу „Чиста Бијељина – град без смећа“ који је организовао Савјет за заштиту животне срединеи одрживи развој Републичке странке Српске.
 
Члан Савјета Маријана Ранковић рекла је да је циљ округлог стола да се кроз конструктиван дијалог дође до више приједлога за ефикасно спречавање прљања града, али и да се поспјеши његово чишћење.
 
- Приједлози које смо ми припремили ићи ће у три смјера – побољшање хигијене, јаче провођење прописаних казнених мјера и едукација младих, али и одраслих. Планирали смо презентације у којима ћемо имати и примјере из Беча, најчистијег града у Европи'', навела је Ранковићева.
 
Предсједник Републичке странке Српске Младен Петровић позвао је и друге политичке партије, удружења и организације да покрену дискусију о овом важном питању.
 
- Морамо почети од кућног прага, ако желимо да имамо чисту Бијељину. Сви се морамо укључити јер смо свједоци да претходних мјесеци нисмо могли да се поносимо изгледом нашег града. Подизање свијести и едукација су тачке на којима треба да се ради свакодневно'', нагласио је Петровић.
 
Хелена Стојић из Удружења „Ада“ сматра да је проблем у томе што се локална заједница и појединци увијек баве посљедицама, а не превенцијом.
 
- Наше удружење је очистило тоне смећа, посадили смо стотине садница, али ми не можемо да се тиме бавимо бесконачно. Циљ нам је да помогнемо да се у први план истакну едукација и правилно санкционисање'', додала је Стојићева.
 
Округли сто „Чиста Бијељина-град без смећа“организован је у Музеју Семберије, а позвани су представници еколошких удружења, надлежних служби у Градској управи, затим представници установа и институција из области екологије, као и представници свих политичких партија са подручја града Бијељина.
 
Мишљења о овој значајној теми, осим чланова Савјета, изнијели су представници еколошких удружења „Еко-пут“ и „Ада“, запослени у Комуналној полицији, градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, грађани Бијељине и представници политичких странака.
 
Закључци са Округлог стола биће накнадно представљени јавности, поручили су из Републичке странке Српске.

Semberija info