НАКОН ДВИЈЕ ГОДИНЕ ОКОНЧАН СТЕЧАЈ У "ЖИТОПРОМЕТУ" :: Semberija INFO ::

 

НАКОН ДВИЈЕ ГОДИНЕ ОКОНЧАН СТЕЧАЈ У "ЖИТОПРОМЕТУ"


Foto
БИЈЕЉИНА – Окружни привредни суд у Бијељини, окончао је стечај у “Житопромету” из Бијељине, двије године и три мјесеца након његовог отварања.

Од 6,72 милиона марака признатих потраживања, повјериоцима ће бити исплаћено 4,56 милиона, скупљених углавном продајом имовине.
 
Разлучни и повјериоци вишег исплатног реда су се намирили у потпуности, док ће повјериоцима у општем исплатном реду припасти 2,54 милиона марака, односно 54,7 одсто од онога што су потраживали.
 
Суд у својој Одлуци подсјећа како је стечај отворен 29. новембра 2019. године. Предузеће није обављало дјелатност, а 113 радника је одјављено и уручене су им радне књижице и рјешења о отказу.
 
“Обавезе друштва су биле око четири пута веће од текуће имовине, односно имовине која се може брзо уновчити, што је јасан показатељ неликвидности друштва, односно платежне неспособности. Стечајни управник је навео да нема активних радних спорова за остваривање права из радних односа, док су остали парнични поступци окончани”, наводи се у Одлуци.
 
Што се тиче непокретне имовине, већина је продата фочанском “Павгорду”, за 3,1 милиона КМ, а коју је ово предузеће касније продало компанији “Кутјево” за 6,8 милиона КМ.
 
Подсјећамо, проблеми у “Житопромету” појавили су се прије више од три године.
 
У септембру 2018. године силоси овог предузећа били су пуни пшенице, али су погони стајали јер ратарима није био плаћен род. Због неисплаћених плата и доприноса радници су тада ступили у штрајк, а све је кулминирало отварањем стечаја.
 
“Житопромет” је онсован 1961. године као друштво за прераду житарица, да би касније у процесу приватизације био претворен у акционарско друштво.
 
Највећи акционар био је покојни Слободан Павловић који је неколико мјесеци прије отварања стечаја тврдио како постоје три заинтересована купца за предузеће, од којих је један из Сједињених Америчких Држава. Спомињао је и инвеститора из Израела, али до конкретизације посла никада није дошло.
 
Занимљиво је да је за лоше резултате Павловић оптуживао раднике, јер су често штрајковали.

(Цапитал)