ПЕТРОВИЋ: ГРАДЊА ЗАТВОРЕНОГ БАЗЕНА КОШТА МИЛИОН КМ? :: Semberija INFO ::

 

ПЕТРОВИЋ: ГРАДЊА ЗАТВОРЕНОГ БАЗЕНА КОШТА МИЛИОН КМ?


Foto
Бања Дворови је стратешко предузеће Града Бијељина, а њена геотермална вода је један од најзначајнијих природних ресурса Семберије, после наших добрих људи и благородне земље, пише на својој ФБ страници градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.

Такође, Бања Дворови због свог повољног географског положаја има огроман туристички потенцијал, а њена љековита вода може је учинити једним од најпопуларнијих љечилишта у региону. Има потенцијал да се туристички развија кроз изградњу топловодних купалишта, тзв. „терми", а њена вода може бити искориштена и као еколошки потпуно чист извор топлотне нергије за градско гријање или потенцијално чак и као „зелена" сировина за производњу електричне енергије, изградњом геотермалних електрана попут оне скоро изграђене у Кикинди, додаје градоначелник.

У претходној години један љекар запослен у Бањи започео је специјализацију у области физијатрије, а потражња бањских услуга у области здравства изискује запошљавање још љекара и здравственог особља, као и проширење понуде медицинских услуга. У овој установи од 2018. године повремено је ангажована и професорка Даница Грујичић, неурохирург онколог, која је до сада у Бањи прегледала више од 3.500 пацијената.

Нажалост, и поред свих потенцијала, ЈУ Бања Дворови је већ годинама у јако тешком стању и њена будућност је неизвјесна, а за ову ситуацију искључиво можемо кривити лоше управљање и небригу градских власти у претходним деценијама.

Највећи проблеми ове установе су неизмирени дуг Бање према Пореској управи, који са затезном каматом износи око милион КМ и лоши услови смјештаја у бањском Хотелу "Свети Стефан", у чију адаптацију и одржавање је врло мало улагано у претходних 30 година, пише Петровић и додаје:
Поред ових проблема, Бања има и неизмирене дугове према добављачима и извођачима радова. Овакво стање не само да спречава развој Бање, него већ годинама пријети да потпуно уништи њено пословање и доведе је у стечај.

У претходне четири године у Бању је уложено преко 1,3 милиона КМ, од чега је милион из кредитних средстава. За исплату дуговања добављачима уплаћено је 160.000 КМ, у адаптацију Хотела „Свети Стефан" уложено је 210.000 КМ, а набавка опреме (хотелског намјештаја и медицинске опреме) коштала је преко 160.000 КМ.

Инвестиција која је за све нас најзанимљивија је свакако изградња затвореног базена у Хотелу „Свети Стефан", која је грађане Бијељине до сада коштала чак милион КМ. - Питам се, а питам и вас, да ли је могуће да изградња једног затвореног базена кошта толико и да ли је то одговоран и домаћински однос према народном новцу од стране претходне градске власти? Свакако ћу посветити пажњу овом питању и у наредном периоду, јер грађани Бијељине заслужују да знају како је трошен њихов тешко стечени новац.

Дирекција за изградњу и развој Града Бијељина израдила је 2015. године Пројектни приједлог за адаптацију и иновацију Бање Дворови, који процјењује да је неопходно минимално 15 милиона КМ за реновирање и иновирање Бање, а тренутна процјена руководства ове установе је да је тај износ нарастао и до 30 милиона КМ, додаје Петровић уз напомену дас у обје суме превелике за могућности Града Бијељина, због чега су опредијељени за проналажење донатора или инвеститора који ће спасити Бању Дворови и омогућити остварење њеног пуног потенцијала.

Ово неће бити лак посао, али нећемо одустати од наше Бање, а данас могу и да вам гарантујем да, какву год одлуку донијели по питању правца развоја Бање и аранжмана са инвеститорима, грађани Града Бијељина, а посебно Дворова, имаће посљедњу ријеч.

Свака коначна одлука о овој стратешкој установи биће предмет јавне расправе и, уколико је то могуће, званичног плебисцита (референдума) грађана наше локалне заједнице, закључуј Петровић уз најаву да ће ускоро посјетити Бању Дворови, а ту активност жели да искористи за разговор са запосленима и мјештанима Дворова. Датум посјете биће познат у наредних десет дана, а сви заинтересовани су позвани на разговор.

(Бијељина данас)