СКУПШТИНА ГРАДА БИЈЕЉИНА: КРЕДИТ ЗА ВОДОВОД НА ЧЕКАЊУ :: Semberija INFO ::

 

СКУПШТИНА ГРАДА БИЈЕЉИНА: КРЕДИТ ЗА ВОДОВОД НА ЧЕКАЊУ


Foto
Одборници Скупштине града Бијељина, данас су у првом дијелу засједања, на дораду вратили приједлог одлуке о гаранцији за кредитно задужење А.Д. “Водовод и канализација”. Предсједник Скупштине Александар Ђурђевић је рекао да је приједлог био штур и да је неопходно да се појасни за шта су тачно планирана тражена средства.

-Морам да подсјетим да градоначелник Љубиша Петровић није дошао на припремни састанак за одржавање сједнице Скупштине града, као ни на међустраначки састанак, нити је једном једином ријечју образложио одлуку о задужењу предузећа “Водовод и канализација”. Ако већ стављамо гаранцију од 5,1 милиона КМ на терет града, онда ми одборници, доносиоци одлуке, треба да знамо за шта та средства треба да се употријебе и на који начин ће то допринијети побољшању стања у предузећу”, рекао је Ђурђевић. 

Градоначелник Петровић је изразио разочарање што је одлука враћена на дораду. Он сматра да је у питању политички мотив, јер је он предлагач.

-На овај начин се доводи у питање рад предузећа, као егзистенција породица оних који су запослени у Водоводу и канализацији. Кредит је неопходан за измиравење обавеза, првенствено за измиривање обавеза Пореској управи, али скупштинска већина је то занемарила,јер сам ја предлагач”, рекао је Петровић.

Предсједник Скупштине Александар Ђурђевић је нагласио да је свима у интересу да људи имају редовно водоснабдијевање, да они који раде у “Водоводу” имају редовна примања, али и да сматра да је кредит неповољан јер за 3,8 милиона КМ треба вратити 5,1 милиона КМ. Одборници су такође одбацили И приједлог одлуке о укључивању у трезорски систем пословања Аграрног фонда, који је, како је предлагач рекао, планиран на основу препоруке Главне службе за ревизују РС, а одборници се нису сложили са тим јер сматрају да је рад Аграрног фонда на овај начин рада ближи пољопривредним произвођачима.

Сједницу је обиљежило и усвајање одлуке о субвенционисању трошкова превоза ученика основних школа, с тим што је одборник ДЕМОС-а Зоран Прибишић тражио да се субвенционисање и за ученике средњих школа. Одлука која ће свакако обрадовати родитеље-старатеље је одлука за новорођено дијете, а на дорадо је враћен приједлог одлуке о поступку за располагање пословним просторима у својини града.

На дораду је враћен и приједлог одлуке о издвајању 50. 000 КМ, за суфинасирање изградње приступног пута за туристичко-рекреативни центар “Бусија”. Амандман је уложио одборник ДЕМОС-а Славиша Вујановић и предложиода износ буде 100.000 КМ, јер је у интересу туристичког развоја Семберије и Мајевице.

Одборници су усвојили и приједлог одлуке о висини накнаде за рад чланова ГИК, приједлог одлуке о расписивању избора за чланове Савјета мјесних заједница, који ће се одржати 10. априла, приједлог одлуке о изради регучлационог плана Агротржни центар и индистријске зоне четири. Купштинска већина није подржала извјештаје о реализацији програма одржавања јавних саобраћајних површина у 2021. години, као ни одржавање комуналне инфраструцтуре и расвјете, али су подржали приједлоге програма рада за текућу годину.

На дораду је враћен план имплементације стратегије локалног развоја града и трогодишњи индикативни финнсијски план имплементације стратегије локалног развоја за период 2022-2024. година.

(Семберија инфо)