СУЗИЋ: СЛИЈЕПА ЛИЦА СУ У ЗАПЕЋКУ :: Semberija INFO ::

 

СУЗИЋ: СЛИЈЕПА ЛИЦА СУ У ЗАПЕЋКУ


У просторијама Библиотеке „Филип Вишњић“ Бијељина, данас је одржан консултативни састанак предсједника Савеза слијепих Републике Српске са представницима локалних организација слијепих из Бијељине, Зворника и Власенице.
На дневном реду нашла су се многа питања која су од значаја за њих.

Бранко Сузић, предсједник Савеза слијепих Републике Српске, рекао је да су се на нивоу руководства Савеза одлучили да у фебруару, обиђу све центре и да у ужим саставима са представницама из шест регија обаве разговоре након дуго времена, јер то није било могуће због пандемије.

-Обишли смо пет регија до сада, сутра имамо састанак у Бањалуци и могу да закључим да је на територији цијеле РС, недовољан одзив локалних заједница што се тиче подршке нашим организацијама. Постоје изузеци, поједини градови и општине, али они су у мањини. То је посљедица незаинтеросваности наших чланова, односно лидера локалних удружења и организација, да би се изборили за бољи статус. Ми са републичког нивоа, покушавамо и на нивоу Републике то питање да уредимо, како би обавезали локалне заједнице да се статус наших удружења, јер Савез има статус организације од јавног интереса, па самим тим желимо и да се тај статус обезбиједи и за наша локална удружења, да бисмо могли лакше функционисати и имати бар минималну подршку од локалне заједнице. То је само један од проблема, а има их много“, рекао је Сузић.

Он је додао да су слијепа лица у запећку од стране послодаваца и да немају подршку и њихово повјерење, иако су по његовим ријечима савјесни и узорни радници.

Љиљана Јовић, предсједница Удружења слијепих и слабовидих Бијељина, регија Бијељина, Угљевик, Лопаре, рекла је да чланове њиховог удружење  чини старија популација људи и да је до пандемије бројало  око 100 чланова, а сада броји око 80, јер корона је однијела бројне животе. Они као удружење се труде да имају годишње активности.

Љубинко Ребић, предсједник Организације слијепих Зворник, реко је да њихово удружење броји око 150 активних чланова, а преовладавају старија лица, знатан број чланова средње животне доби, а веома мали број дјеце.

-Подршку од Града Зворника имамо, али ја увијек кажем да би она могла бити и већа, али у односу на друге организације ми завређујемо и имамо подршку наше локалне управе“, рекао је Ребић.

Миленко Јовић, предсједник Међуопштинске организације слијепих и слабовидих Власеница, која дјелује на подручју општина Власеница, Милићи, Шековићи и Хан Пјесак, рекао је да имају 35 чланова, а да су у процедури  још три, четири особе које прикупљају документацију за учлањивање.

- У нашој организацији имамо двоје запослених, једно је запослено као физиотерапеут, а једно ради у Организацији Црвеног крста у Хан Пјеску, поред запослених имамо још два члана која траже запослење и једно дијете које похађа школу редовно. Наша организација се финансира из буџета ове три општине, а до прије 10 година финансирали смо се из буџета Општине Хан Пјесак. Приоритет дајемо побољшању социјално -економског положаја чланства и услова рада организације. Кроз пројекте највише средстава остварујемо и на тај начин покушавамо надокнадити дио средстава која не добијамо од општина“, рекао је Јовић.

Семберија инфо