​САРАДЊА У ПРОЦЕСУ ЕНЕРГЕТСКЕ ТРАНЗИЦИЈЕ: Да обновљиви извори енергије постану доминантни :: Semberija INFO ::

 

​САРАДЊА У ПРОЦЕСУ ЕНЕРГЕТСКЕ ТРАНЗИЦИЈЕ: Да обновљиви извори енергије постану доминантни


Центар за екологију и енегрију из Тузле, у кооперацији са Фондацијом Хајнрих Бел, те у сарадњи са Еколошким удружењем “Еко Пут“ из Бијељине, одржао је састанак са Локалном развојном групом из Бијељине у оквиру пројекта “Нискоугљични и инклузивни развој локалних заједница у БиХ“ у Великој сали Скупштине града Бијељине.                                                                                                 
Осим у Бијељини, пројекат се одвија још и у Брчком, Добоју и Зеници. Циљ пројекта је, како истичу организатори, и формирање мреже локалних заједница у Босни и Херцеговини са мисијом систематичног укључивања локалних актера у БиХ у предстојећи процес декарбонизације.  

У суштини, процес декарбонизације се планира реализовати повећањем енергијске ефикасности као и удјела обновљивих извора енергије, односно смањењем кориштења фосилних горива, између осталог и електрификацијом транспорта и система гријања.                                                                       

​-Национални енергетски и климатски план (НЕЦП) у земљама Европске уније је уобичајена пракса, а највећи дио мјера декарбонизације имплементираће се у урбаним срединама. Када говоримо о овом пилот-пројекту, у њему учествују четири града која су приближно исте величине- Бијељина, Брчко, Добој и Зеница, а циљ је да се покрене свеобухватна активност промјене свијести рада, од локалног ка вишим нивоима, како би се необновљиви извори енергије замијенили обновљивима.
Циљ развојних група, које настојимо да подржимо и у Бијељини, је да кажемо како је енергетска транзиција, односно декарбонизација, дугорочни процес који има пуно малих корака, казао је проф. др Мирза Кушљугић, редовни професор на Факултету електротехнике у Тузли, који је експерт са овог пројекта. У том пројекту, истиче професор Кушљугић, допринос морају дати и грађани и локална заједница.