БИЈЕЉИНА: У ПРОШЛОЈ ГОДИНИ ВИШЕ ОД 4.000 ГРАЂАНА ПРОМИЈЕНИЛО ПОРОДИЧНОГ ЉЕКАРА :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА: У ПРОШЛОЈ ГОДИНИ ВИШЕ ОД 4.000 ГРАЂАНА ПРОМИЈЕНИЛО ПОРОДИЧНОГ ЉЕКАРА


Foto
У Републици Српској у 2021. години породичног доктора промијенило је укупно 29.805 осигураника, док је у 2020. години 26.524 осигураника промијенило породичног доктора, потврђено је порталу ИнфоБијељина из Фонда здравственог осигурања Републике Српске (ФЗО РС).

"Када је ријеч о Бијељини, у прошлој години 4.373 осигураника промијенило је породичног доктора. У такозваном редовном периоду, када није потребно наводити разлог промјене, породичног доктора промијенило је 3.978 осигураника, 345 осигураника промјенило је педијатра, а 452 осигураника гинеколога", рекли су из ФЗО РС.
 
Подсјећају да од октобра до краја децембра сваке године осигураници имају могућност да промијене свог изабраног доктора породичне медицине, као и педијатра или гинеколога, на једноставан начин -  без навођења разлога промјене.

"Дакле, сви који желе да промијене доктора, из било којег разлога, требало би да то учине у 'редовном' периоду који је предвиђен за промјене изабраног доктора, односно од 1. октобра до 31. децембра. У овом периоду и процедура промјене је једноставнија, а потребно је да осигураници попуне одговарајуће обрасце код новоизабраног доктора и да их овјере у Фонду", истичу за ИнфоБијељина из ФЗО РС. 

Иначе, доктора је могуће промијенити и мимо за то предвиђеног периода, али само у одређеним околностима, односно неопходно је имати и навести оправдан разлог промјене у складу са правилником који регулише ову област, као нпр. усљед промјене мјеста пребивалишта, одсуства изабраног доктора у дужем периоду итд.

"Процедура промјене мимо редовног периода је компликованија из разлога што Фонд почетком сваке године уговара примарну здравствену заштиту са домовима здравља управо на основу броја регистрованих осигураника у једном дому здравља и од тога зависи и колико ће који дом здравља добити средстава од Фонда. Из тог разлога је важно да се промјене љекара изврше у предвиђеном периоду, и да се накнадне пререгистрације сведу на минимум".

(Инфо Бијељина)