РЕНОВИРАЊЕ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „КНЕЗ ИВО ОД СЕМБЕРИЈЕ“ БИЈЕЉИНА :: Semberija INFO ::

 

РЕНОВИРАЊЕ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „КНЕЗ ИВО ОД СЕМБЕРИЈЕ“ БИЈЕЉИНА


Foto
Основна школа „Кнез Иво од Семберије“ спада у бројније основне школе у Републици Српској. Школа броји 1.625 ученика, од тога 1.204 ученика похађа наставу у централној школи, 339 ученика у подручној школи у  насељу Ковиљуше, 55 ученика у  Хасама и 27 у Љељенчи.
 
Директор школе Раденко Савић, за „Семберија инфо“ подсјетио је да је зграда школе изграђена 1978. године и да од тада није било значајнијих улагања у школу.
-Посљедње три до четири године кренули смо у обнову школе. Прво смо сређивали учионице, мијењали подове, школске табле и уредили тоалете. Посљедњи пројекат, који је у току, јесте пројекат енергетке ефикасности. Овај пројекат радимо у сарадњи са Фондом заштите животне средине и енергетска ефикасност и УНДП-ом“, казао је директор Савић.


 
Како је нагласио, пројекат енергетске ефикасности састоји се из двије фазе, а до априла ове године биће сви послови завршени.
-Прва фаза пројекта подразумијева замјену крова и фасаде на згради. Кров је већ замијењен, а фасада ће бити завршена када то дозволе временски услови, а већ се врше припреме за радове. Осим фасаде вршиће се и утопљавање зграде. Зграда школе биће утопљена каменом вуном, по најновијим стандардима дебљине 12 центиметара. Друга фаза подразумијева замјену пећи и котлова за гријање. Након тога бисмо са чврстог горива прешли на пелет као енергент. Планирана је и замјена расвјете. Комплетна расвјета у школи биће замијењена лед расвјетом. Овај пројекат у потпуности финансира Фонд заштите животне средине и енергетске ефикасности и УНДП, а његова вриједност износи око 300.000 конвертибилних марака“, рекао је Раденко Савић.
 
Директор Основне школе ,,Кнез Иво од Семберије’’ за ,,Семберија инфо’’ рекао је да послије реновирања зграде остаје још да уреде двориште и обезбиједе још неке услове за квалитетније одвијање самог наставног процеса.


 
-Много тога је урађено око школе, уредили смо паркинг и у сарадњи са Градском управом Града Бијељина засадили смо 50-так садница и за пар година очекујемо један лијеп парк у школском  дворшту. Тренутно имамо и донације од родитеља и од оних који желе да остану анонимни. Имамо и донацију пројектора који значајно поспјешују рад у наставном програму“,  завршио је директор Савић.
 
Према ријечима директора, ученици Основне школе ,,Кнез Иво од Семберије’’ у Бијељини, посљедњих година, постижу запажене резулате, како на републичким такмичењима, тако и на државним. У плану имају да већ у току ове школске године донесу правилник како би награђивали те ученике пригодним наградама, што би утицало и на сљедеће генерације да се труде и слиједе њихов примјер.
 
(Семберија инфо)