БУДУЋИ ПРАВНИК БРАНО ХАЏИ СТЕВИЋ ИЗ БИЈЕЉИНЕ ОСТВАРИО УСПЈЕХ КОЈИ НИЈЕ ЗАБИЉЕЖЕН 25 ГОДИНА :: Semberija INFO ::

 

БУДУЋИ ПРАВНИК БРАНО ХАЏИ СТЕВИЋ ИЗ БИЈЕЉИНЕ ОСТВАРИО УСПЈЕХ КОЈИ НИЈЕ ЗАБИЉЕЖЕН 25 ГОДИНА


Студент четврте године Правног факултета у Бијељини Брано Хаџи Стевић све досадашње испите положио је оцјеном 10, што није пошло за руком ниједном студенту од 1994. године, када је обновљен рад ове образовне установе. Стевић каже да овакав успјех, између осталог, дугује добро организованом времену током радног дана.

Брано Хаџи Стевић уписао је Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву, између осталог, због породичне традиције, јер су неки од Стевића били судије, адвокати, или као правници  запослени у управним органима, а да је Право заиста најбољи избор за њега, схватио је након првог положеног испита.

-Увијек сам имао афинитет према друштвеним наукама, првенствено према Историји и Српском језику, а веза са Правом се огледа у томе што предмети које сам навео захтијевају свеобухватност и прецизност. Исте одлике захтијева и Право, па сам се одлучио да наставим да га изучавам. Први испит сам положио оцјеном 10 и та оцјена се није мијењала у индексу до четврте године’’, рекао је Стевић за портал Семберија инфо.

Он је навео да је до сада положио 34 испита и да никада није поништио оцјену, али да му је знање увијек било важније од просјека.

-Једноставно, ја најбоље знам да ли сам научио неку материју или не. Зато сваки испит ваљано спремим, а професори су ту да препознају рад студента. До краја студија остало ми је још пет испита и надам се да ћу и њих положити највишим оцјенама и што прије се запослити у струци’’, истакао је Стевић.

Просјек оцјена који на Правном факултету у Бијељини нико није забиљежио посљедњих 25 година, Стевић је постигао и добрим организовањем слободног времена. Каже да свакога дана, и поред учења, успијева да се посвети породици, пријатељима, слободним активностима.

-Трудим се да организујем свој радни дан. Увијек учим дању, а након 20 часова се посвећујем одмору, породици, пријатељима. Важно је да студент сваки дан издвоји вријеме за учење и успостави континуитет, јер је то рецепт за успјех. Ако чекате да се приближи испитни рок, па тек онда почнете да учите, нисам сигуран да ће из таквог односа услиједити квалитетно знање и висока оцјена’’, нагласио је Стевић.

За Брану Хаџи Стевића протеклих година су организовани различити пријеми на локалном и републичком нивоу. Године 2017. присуствовао је пријему код предсједника Републике Српске, заједно са најуспјешнијим студентима јавних универзитета. Прошле године, као једини представник Универзитета Источно Сарајево, боравио је у Италији, гдје је могао да унаприједи знање о једној од грана Права.

-То је била Школа толеранције која је одржана у Милану. Учествовало је 40 успјешних младих студената из Европе и свијета. Заиста је ријеч о прелијепом искуству и драго ми је да факултет на коме студирам пружа могућност одласка у иностранство, што бих препоручио сваком студенту. У Италији смо слушали предавања која се односе на миграције, једну од актуелних тема, а упознао сам много људи, стекао знања, остварио пријатељства’’, рекао је Стевић.

Поредећи правни систем БиХ и оно што је могао да види у иностранству, он наводи да било каква промјена зависи од навика појединца, односно менталитета. У БиХ, како каже, људи ће и даље прелазити улицу изван пјешачког прелаза, иако знају да то није правилно.

-Могло би се рећи да су наши закони прилично добро написани. Проблеми постоје у пракси, с обзиром на то да наш менталитет и правна култура нису на завидном нивоу. Правила постоје да би се поштовала јер људи нису ни толико добри, ни праведни, ни пажљиви. Да су савршени, онда би им било довољно десет Божијих заповијести. Требало би прво да промијенимо себе, да почнемо од најситнијих ствари, корак по корак, и једино тако можемо да допринесемо бољем друштву’’, истакао је Стевић.

Иако му се као најбољем студенту, са просјеком оцјена 10, отвара могућност запослења и у иностранству, он каже да одлазак у земље Европе и свијета сматра пожељним само као вид стручног усавршавања.

-Ситуација за младе није сјајна. Тужно је видјети да добри студенти не могу одмах да пронађу запослење. Међутим, ја не желим да будем још један у реду испред неке од страних амбасада. Мислим да сунце њемачког неба неће гријати као што наше сунце грије. Остаћу овдје, јер је моје срце овдје. Вјероватно бих негдје на страни био боље ситуиран, али осим краћег научног усавршавања, не подржавам одлазак’’, нагласио је Стевић.

Брано Хаџи Стевић требало би да дипломира ове године и претпоставља да ће преосталих пет испита у индексу, такође, бити обиљежено оцјеном 10. Ипак, Брано истиче да су му од просјека важније двије ствари – да правну науку савлада на најбољи начин и да буде што бољи човјек.

Семберија инфо