ЈАВНА РАСПРАВА О ПРАВИЛНИКУ О ПОДСТИЦАЈИМА :: Semberija INFO ::

 

ЈАВНА РАСПРАВА О ПРАВИЛНИКУ О ПОДСТИЦАЈИМА


Foto
На јавној расправи о приједлогу одлуке по програму кориштења средстава  за подстицај пољопривредне производње у Семберији у овој години, која је данас одржана у Градској управи Бијељина, исказано је огромно интересовање представника пољопривредних удружења за начин расподјеле и могућа средства која ће произвођачима  бити одобрена посредством Аграрног фонда града Бијељина.

Градоначелник Љубиша Петровић изјавио је након расправе да у овој години  неће изостати подршка ратарима, произвођачима поврћа и дувана, а подршка је планирана и за сточарство, проширење пластеничке производње и наводњавања.



 “Новина у овој години је подршка осигурању пољопривредних усјева. Потрудили смо се да ниједна пољопривредна грана не буде изостављена, када је ријеч о финансијској подршци. Од надлежних институција затражили смо помоћ, у смислу ублажавања услова за набавку вјештачких ђубрива, јер без те помоћи са вишег нивоа биће доведена у питање прољећна сјетва и прихрана озимих усјева”, изјавио је градоначелник Петровић, истакавши да је циљ да се заштите мали произвођачи хране, те да је договорено да се до краја фебруара утврди коначан приједлог одлуке утрошка подстицајних средстава који ће бити упућен у скупштинску процедуру.

 Златан Лазаревић, директор Аграрног фонда града Бијељина изјавио је да ће детаљно бити размотрени сви изнесени приједлози и примједбе, које ће бити инволвиране у овогодишњи правилник о расподјели средстава за пољопривреду.



“Жеље су дупло веће од могућности. Када остваримо  циљ да пет одсто буџетских средстава буде усмјеравано у развој пољопривреде, тада ће и пуно садашњих жеља бити остварено. Имамо захтјеве за повећање лимита за пшеницу, поврће и сточарство. Поново ћемо размотрити све захтјеве, анализирати стање по областима и утврдити коначне износе”, истакао је Лазаревић.

Произвођачи житарица, поврћа и меса, Бошко Радић, Младен Савић, Мићо Живић и Слободан Петрић у начелу су подржали приједлог одлуке о расподјели подстицајних средстава, истакавши да ће у даљем планирању буџета Аграрног фонда усаглашавати ставове и идеје. Велики произвођачи траже повећање лимита на основу остварене производње, а на другој страни је опредјељење да се помогне малим произвођачима, да и они опстану у овим тешким временима. Љ.Љ.

(Семберија инфо)