СИТНО САМЉЕВЕНО :: Semberija INFO ::

 

СИТНО САМЉЕВЕНО


Зворничанин Милан Пантић више од четрдесет година бави се писањем афоризама. До сада је објавио двије збирке афоризама; “Знам за јадац” (1994) и “Ситно самљевено” (2021), а у припреми је и трећа збирка “ Сметнуто с ума”.

Присјећајући се својих стваралачких почетака, прије свега, када је ријеч о писању афоризама, он каже да је прве афоризме објавио у “Семберским новинама”, те да је од првих хонорара купио писаћу машину. На наше питање, због чега је друга књига чекала на објављивање пуних 27 година, Пантић каже да се повратак афоризмима десио “на захтјев читалаца”, и “кад му се све накупило”. Као што је прву књигу афоризама објавио у “вуненим” ратним временима, тако је и ова друга збирка настала у неко чудно вријеме, у доба епидемије корона вируса.

У другој књизи, примјећује рецензент Жељко Марковић, “осјећа се ауторова зрелост у промишљању и писању”.
“Написао је значајан број афоризама о теми корона, у којима је показао сву своју проницљивост, оригиналност и посебан, само њему својствен, угао гледања на људе И ствари око себе. Оригиналност се огледа у афоризму:
“ Антитијела на корону су као пилићи, настају послије три седмице”.

Марковић издваја и афоризме: “ Нећу да радим од куће, недостаје ми моја фотеља!”
“Епидемиолошке мјере су затвориле кафане, сад су туче у кругу породице”.

Милан Пантић, осим о корони, пише и о породици, о актуелним политичким и друштвеним збивањима.

Рођен у Локању, на подручју зворничке општине, Гимназију “Филип Вишњић” завршио је у Бијељини, Електротехнички факултет у Тузли. Десетак година, у најтежим временима за српски народ, Пантић се бавио новинарством.  Сарађивао је са београдским “Вечерњим новостима”и “Ревијом 92”, бијељинском “Панорамом” и другим листовима у Србији и Републици Српској. Био је уредник више часописа , од школских и студентских, па до ратног листа “Дрински”, зворничког “Српског гласа” и “Зворничких новина”. Афоризме, који су већ уврштени и у свјетске антологије, пише редовно за бројне хумористичне листове и електронске новине.
 
Семберија инфо