ЈЗУ БОЛНИЦА „СВЕТИ ВРАЧЕВИ“: У АПРИЛУ ТРОДНЕВНИ МЕЂУНАРОДНИ КОНГРЕС ХИСПА БиХ :: Semberija INFO ::

 

ЈЗУ БОЛНИЦА „СВЕТИ ВРАЧЕВИ“: У АПРИЛУ ТРОДНЕВНИ МЕЂУНАРОДНИ КОНГРЕС ХИСПА БиХ


Међународни конгрес ХИСПА БиХ, под називом „Свеобухватни приступ у заштити срца и крвних судова - пост ковид ера“, одржаће се у Бијељини од 1. до 3. априла, под покровитељством предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, Министарства здравља РС и Министарства за научнотехнолошки развој РС, уз благослов Његове Светости Патријарха српског Порфирија и владике зворничко-тузланског Фотија. Организатори конгреса су Удружење центара за хипертензију, превенцију инфаркта миокарда и можданог удара (ХИСПА), Болница „Свети врачеви“ и Свјетско удружење за васкуларно здравље. Предсједник Организационог одбора Конгреса, директор Болнице “Свети Врачеви“ професор др Златко Максимовић, нагласио је да су кардиоваскуларна обољења најчешћа код пацијената, због чега се треба припремити за период послије ковида.

-На конгресу ће бити размијењена искуства са стручњацима из свијета, те донесен закључци, препоруке и смјернице. Задовољство ми је што се овакав конгрес одржава у Републици Српској, односно у Бијељини, а радује и чињеница да припреме за конгрес теку одлично и да влада велико интересовање спонзора и учесника“, рекао је Максимовић и додао да ће предавачи бити водећи свјетски стручњаци из области кардиоваскуларних болести, који ће допринијети размјени нових знања и искустава. Предсједник Научног одбора конгреса професор др Небојша Тасић истакао је да овај скуп представља изузетан стручни, научни и друштвени догађај.


-Друштво дубоко загазило у пост ковид еру која ће трајати дуго, јер је утврђено да ковид 19, прије свега, напада срце, крвне судове, али и да оставља оштећења на осталим органима. Ми смо и у борби са пандемијом кардиоваскуларних болести која траје посљедњих 100 година, а поготово је изражена у овом региону, као и пандемијом ковида 19 који додатно оштећује срце и крвне судове. На прагу смо тешког периода због чега морамо имати веома јасне смернице“, нагласио је Тасић. Он је појаснио да ће на конгресу бити ријечи и о различитим утицајима на здравље, о екологији и аерозагађењу, те да се за учешће на конгресу до сада пријавило више од 30 предавача из више од 10 земаља, уз присуство око 150 љекара из других земаља.

-Научни програм ће бити врло интересантан и са бројним страним предавачима“, рекао је Тасић и нагласио да овај планирани скуп представља изузетан стручни, научни и друштвени догађај.