ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ “СЕМБЕРИЈА” БИЈЕЉИНА :: Semberija INFO ::

 

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ “СЕМБЕРИЈА” БИЈЕЉИНА


Foto
У великој Сали Центра за културу “Семберија” вечерас је представљена монографија “Незаборављени завичај” аутора Драгана Мркајића Каје, у којој су представљени Тузла и околина, попут Симин Хана, Чакловића, Ковачевог Села, Пожарнице, Цвиљевине, Колимера, Потраши, Ковачице и Коњиковића, како аутор рече, од римског доба све до 1992. године, када је највећи дио српског становништва, усљед ратних неприлика, напустио овај крај.

 Поздрављајући аутора и бројне госте на промоцији, градоначелник Бијељине Љубиша Петровић захвалио се Драгану Мркајићу на књизи која ће пуно тога сачувати од заборава на подручјима на којима су живјели и још увијек живе Срби.



“У овој монографији, како видимо, заступљен је период од римског доба до данас. У књизи су и фотографије старе више од 140 година. На тим просторима, које описује Мркајић, остали су малобројни Срби  који пркосе изазовима живота и времена у којем живе. Нама је изузетно важно да имамо што више објављених књига и дјела о крајевима у којима је живио и данас живи српски народ”, истакао је градоначелник Петровић.

Момчило Копривица, у име издавача књиге, Музеја Семберија и као рецензент ове монографије, истакао је да ова књига има велику вриједност, јер се њен текст може пратити на нивоу општег читалачког знања, а може послужити и за историјско – научна истраживања овог краја.



 “Изузетно је важно истраживати коријене у процесима дугог људског трајања. Аутор описује Тузлу и околину од њеног настанка до данашњих дана. То је оно што интересује све оне који су рођени на том подручју и који су га напустили током рата. Књига говори о обичајима, традицији, култури, спорту, о укупним друштвено - економским кретањима на подручју сјевероисточне Босне”, изјавио је Момчило Копривица.

Аутор књиге, Драган Мркајић Каја каже да је у старту знао о каквом озбиљном издавачком подухвату је ријеч, али је слиједио молбе својих Тузлака и прије четири године се упустио у тежак и напоран истраживачки подухват.

 “Користио сам доступну литературу, животно искуство  и четрдесетак година проведених у Тузли. Жива ријеч казивача је пресуђивала, када сам писао о традицији и обичајима Срба који су живјели на том подручју. Тузла је била атрактивна бројним освајачима кроз историју, јер је имала природне ресурсе, угаљ, со, нафту. У овој монографији сам обрадио бројне пописе становништва, забиљежио сам занимљиве податке о привредном, културном и спортском развоју Тузле и околине”, рекао је Мркајић. Љ.Љ.



(Семберија инфо)