ЕПИСКОП ФОТИЈЕ: СРЕТЕЊЕ ГОСПОДЊЕ – ПРАЗНИК ВАЖАН ЗА СРБЕ :: Semberija INFO ::

 

ЕПИСКОП ФОТИЈЕ: СРЕТЕЊЕ ГОСПОДЊЕ – ПРАЗНИК ВАЖАН ЗА СРБЕ


Foto
Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије поручио је да је Сретење Господње за Србе веома значајан празник, јер је на данашњи дан 1804. године у Орашцу подигнут устанак како би се српски народ ослободио од турског јарма и ропства.

"У Орашцу је почела слобода за српски народ и свих простора гдје је била Отоманска империја након петовјековног ропства и зато се данас празнује двострука радост и духовна и државничка", нагласио је епископ Фотије у бесједи након што је служио Свету архијерејску литургију у манастиру Тавна.

Владика је изразио задовољство што ће данас у Орашцу бити представници Србије и Републике Српске заједно са представницима дијаспоре.

"Сваки наш долазак у храм је сусрет са Богом, са светитељима Божијим, а и међусобни сусрет једних са другима, јер у лику другог треба да гледамо лик Божији. Сретење је диван и чудесан празник", рекао је епископ Фотије.



Заједно са вјерним народом литургији је присуствовао начелник Угљевика Василије Перић, који је рекао да је манастир Тавна дивно мјесто, те да је вјера православна на овим просторима засијала најсјајнијим сјајем у средњем вијеку, када је подигнута ова светиња.

Перић је поручио да Сретење Господње симболизује борбу српског народа за слободу.
Епископ Фотије је уручио слатке пакете ученицима основне школе из Бањице.

(Семберија инфо)