ТРАДИЦИОНАЛНИ ГОДИИШЊИ САСТАНАК ПРОИЗВОЂАЧА ДУВАНА :: Semberija INFO ::

 

ТРАДИЦИОНАЛНИ ГОДИИШЊИ САСТАНАК ПРОИЗВОЂАЧА ДУВАНА


Производњу дувана прате велики проблеми, тако да је дошло до драстичног смањења броја оних који саде дуван, као и пада приноса, изјавио је Чедо Готовчевић директор бијељинског “Дувана” након  овогодишњег традиционалног састанка произвођача дувана из Семберије и Посавине у Бијељини.

“У овој години планирано је смањење производње дувана за око двадесет одсто. Купци нашег дувана су из Бугарске, Македоније и Грчке. Суочени смо са проблемом опорезивања такозване препостављене производње дувана од стране Управе за индиректно опрезивање БиХ, тако да су то за нас измишљена правила која нам стварају огромне проблеме. Енергенти су поскупјели, као и радна снага. У прошлој години смо имали стотињак коопераната, док ћемо у овој години имати око осамдесет коопераната из Семберије и Посавине”, изјавио је Готовчевић.

Бато Перић, произвођач дувана из Љељенче, каже да дуван производи већ тридесетак година, на површини од десетак хектара.



“Смањио сам ту површину на седам хектара. Годинама кубуримо са ниском откупном цијеном, са недостатком сезонских радника, са скупим енергентима. Велика су улагања у ову производњу, јер за садњу једног хектара треба уложити око десет хиљада КМ. Прате нас и сушне године. Откупна цијена није мијењана тридесетак година и износи око три КМ по килограму, уз подстицај од 27 пфенига. Просјечна откупна цијена дувана требало би да буде око пет КМ по килограму. Планирам да смањим производњу на три до четири хектара, а можда ћу и потпуно напустити ову производњу”, каже Перић, истичући да би након тога опрему могао продати само на отпад.

Драго Дујковић, произвођач дувана из Обудовца у Посавини, каже да се посавски дуванари још увијек надају неким бољим временима.



“Дуван садим на четири хектара, уз принос од 1800 килограма по хектару. Прогнозе су лоше, јер финансијски тешко можемо пратити ову производњу. Стичемо утисак да власт и држава желе уништити производњу дувана.  Бераче дувана плаћамо по два КМ по килограму сувог дувана,  док плин кошта око 1,50 КМ по килограму сувог дувана.

Откупном цијеном покријемо само те трошкове. Дуван садим већ педесет година и тешко ми се преорјентисати на нешто друго”, каже произвођач дувана из Обудовца, гдје се још око 150 његових комшија и мјештана баве производњом дувана који испоручују у Бијељину, Градачац и Орашје.

Семберија инфо