УДРУЖЕЊЕ ВЕТЕРАНА ГАРДА „ПАНТЕРИ“: ОГОРЧЕНИ ОДЛУКОМ СУДА БИХ О ОСЛОБАЂАЊУ ЂОРЂА ЖДРАЛА :: Semberija INFO ::

 

УДРУЖЕЊЕ ВЕТЕРАНА ГАРДА „ПАНТЕРИ“: ОГОРЧЕНИ ОДЛУКОМ СУДА БИХ О ОСЛОБАЂАЊУ ЂОРЂА ЖДРАЛА


Представници Удружења ветерана  “Гарда Пантери”, на конференцији за новинаре  осудили су одлуку Суда БиХ о ослобађању Ђорђа Ждрала. Подсјећамо да је Суд БиХ, 2010. године осудио Ждрала на 20 година затвора због убиства тадашњег начелника Управе полиције Републике Српске љубише Савића Маузера у Бијељини. Ђорђе Ждрале је у петак, 11. фебруара, пуштен на слободу из затвора у Војковићима након одлуке Суда БиХ да му обједини казне за више почињених кривичних дјела. Предсједник гарде “Пантери”, Петар Цвијетиновић нагласио је дас у очекивали да ће се трагати и за откривањем налогодаваца убиства.

-Умјесто тога, Суд БиХ је још и умањио затворску казну убици Љубише Савића Маузера за седам година. Шокирани смо одлуком, а непијатно смо изненађени изостанком реакције Борачке организације, Градске управе и политичких субјеката”, рекао је Цвијетиновић. Он је додао да у гарди “Пантери” замјере и што се не реагује на њихов захтјев, да једна улуца у Бијељини носи име Љубише Савића.

-Маузер је легенда Бијељина као и јединица “Пантери” коју је основао”, рекао је Цвијетиновић. Он је подсјетио да је протекло 30 година од оснивања ове јединице и од одбране Бијељине, те изјавио да су Градској управи упутили иницијативу да 31. март буде проглашен датум од посебног значаја за град.

-Ове године су и  три деценије од формирања јединице “Пантери”, а то ћемо обиљежити на достојанствен начин са нашим саборцима и грађанима”, најавио је Цвијетиновић.  Он је додао да је Влада РС одобрила 200. 000 КМ за спомен парк  Бранко Пантелић Пантер. То подразумијева асфалтирање дијела пута до Пањика и уређење платоа, а у част Бранка Пантелића Пантера и још 15 наших саораца из јединице, погинулих у бици за одбрану Прибоја. На конференцији је било говора и о уредби Владе Републике Српске о мјесечном борачком додатку за незапослене демобилисане борце који имају мање од 60 година. Незадовољство је у име демобилисаних бораца гарде “Пантери” изразио Момир Видовић.

-Сматрам да је вилики број бораца дискриминисан, који не само да је минималан, већ дискримише оне чија супруга или дијете ради, јер нема право на борачки додатак. Сви смо се ми борили, остављали своја огњишта и породице, а данас једни имају, а адруги немају право”, рекао је Видовић и нагласио да то није фер. Чланови “Пантера” очекује да се ова уредба укине или измијени, те да демобилисани борци имају иста права, а у том циљу планирају да се прикупе потписи и осталих удружења, како би упутили иницијативу Влади РС.

Семберија инфо