ГРАДОНАЧЕЛНИК ПЕТРОВИЋ НАЈАВИО БЕСПЛАТНЕ УЏБЕНИКЕ ЗА СВЕ ОСНОВЦЕ :: Semberija INFO ::

 

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПЕТРОВИЋ НАЈАВИО БЕСПЛАТНЕ УЏБЕНИКЕ ЗА СВЕ ОСНОВЦЕ


Foto
Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић је прошле седмице на својој званичној ФБ страници позвао грађане да у коментарима дају приједлоге за питања која их највише интересују, а тема којом је данас отворио причу са суграђанима је наталитет.

-Највећа радост на свијету јесу дјеца и циљ сваког родитеља јесте да дјеци обезбиједи срећно и сигурно дјетињство, изведе их на прави пут и помогне им да постану добри, поштени и успјешни људи! На том путу одрастања увијек има много препрека, а често су те препреке финансијске природе, нажалост, али је тако, каже градоначелник у својој објави и додаје:

"Локална заједница је дужна да грађанима помогне у складу са својим могућностима да сва дјеца имају срећно и безбрижно дјетињство. Веома битан сегмент је образовање, знамо колико је некада тешко и финансијски захтјевно дјеци обезбиједити све услове за неометано школовање, рад и развој.

У то име желим да Вас обавијестим да ће по први пут од ове године Град Бијељина обезбједити бесплатне уџбенике за све разреде основних школа на територији Града Бијељина." Влада Републике Српске финансира уџбенике за дјецу прва два разреда основних школа, а Град Бијељина ће од ове године преузети финасирање за све остале разреде, односно биће обезбјеђени уџбеници за укупно 11.146 ученика основне школе, од трећег до деветог разреда, за школску 2022/2023. години.

Јавна набавка за уџбенике биће расписана у мају. Град Бијељина ће, поред тога, у 2022. години из буџета издвојити значајно већа средства за пронаталитетну политику, у односу на прошлу годину, с циљем подизања природног прираштаја.

Бијељина је прва локална заједница у Републици Српској која ће имати званични документ пронаталитетне популацине политике под називом "Приједлог мјера пронаталитетне популационе политике у Граду Бијељина" и "Анализа стања демографског развоја Града Бијељина и популациона политика".

У изради овог документа ангажована је радна група коју чине експерти из области социологије, демографије, медија, медицине, привреде и представници Градске управе. У документу се налазе предвиђене додатне стимулативне мјере за породиље, новорођенчад, младе брачне парове, породице са дјецом, вишечлане породице, породице са дјецом са потешкоћама, мјере за усклађивање рада и родитељства.

Израда ова два веома важна документа је у завршној фази и након усвајања биће познате и додатне мјере које ће Град финансирати из буџета.

Петровић је у објави навео и транспарентан износ средстава из буџета за 2022. годину по ставкама:

-мјере пронаталитетне политике - 170.000 КМ (ставка која је први пут уврштена у буџет Града Бијељина) -субвенција брачним паровима за новорођену бебу - 200.000 КМ (100.000 КМ издвојено у 2021.години) -субвенција родитељима за боравак дјеце у приватним вртићима -180.000 КМ (у 2021.години 130.000 КМ) -субвенција превоза ученика - 220.000 КМ
-стипендирање ученика и студената - 320.000 КМ (у 2021.години 290.000 КМ)
-суфинансирање четвртог покушаја вантјелесне оплодње - 50.000 КМ (у 2021. години 25.000 КМ)

(Бијељина данас)