УЛИЧНИ ПЛЕСНИ ПЕРФОРМАНС :: Semberija INFO ::

 

УЛИЧНИ ПЛЕСНИ ПЕРФОРМАНС


Удружење грађана за промоцију образовања Рома „Отахарин“ данас је на Тргу Краља Петра И Карађорђевића у Бијељини организовало улични плесни перформанс поводом обиљежавања Међународне кампање „Оне биллионс рисинг – једна милијарда устаје против насиља над женама и дјевојчицама“. Плесна кореографија коју су извели данас јединствена је плесна кореографија коју изводе жене широм свјета.

Оне су своју данашњу кампању и своје активности посветиле својим сестрама Ромкињама из Чешке Републике, које су ове године добиле могућност од државе да буду компензоване за присилну стерилизацију, којој су биле изложене у протеклих  50 година.

Бојана Јовановић, програмска директорица Удружења грађана за промоцију образовања Рома „Отахарин“ рекла је да су се на Градском тргу данас окупили како би грађанима Бијељине подигли свијест о глобалној кампањи  „Једна милијарда устаје“.

-Ова кампања се већ 10 година на глобалном нивоу одржава, сваке године 14. фебруара. Оно што ову кампању издваја од других које су везане за промоцију женских и људских права је то да ова кампања промовише женска права, али и женску свјест о своме тијелу,женску храброст и женско учешће у умјетности. Данас ћемо показати да се осјећамо добро као жене, да се осјећамо добро у свом тијелу и да се осјећамо добро сваки пут када инсистирамо да наша права, наше тијело и наши избори буду поштовани,“ истакла је Јовановићева.

Додала и да је насиље над женама једна глобална „пандемија“.

-На свијету свака трећа жена трпи насиље послије своје 15 године, а у  БиХ свака друга жена  је доживела  неки вид родно заснованог насиља после 15 године. Жене које живе у ромској заједници су вишеструко дискримисане, оне доживљавају дискриминацији изван, али и у оквиру своје заједнице, јер је она затворена и прилично патријархална. Ми сваки пут поздрављаво наше пријатељице и сестре из ромске заједнице које су храбре и које су направиле направиле искорак, да изађу заједно са нама и да се заједно боримо за своја права“, завршила је Бојана Јовановић.

Семберија инфо