ОБИЉЕЖЕН ДАН БОРАЦА ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ :: Semberija INFO ::

 

ОБИЉЕЖЕН ДАН БОРАЦА ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ


Полагањем вијенаца испред централног спомен обиљежја погинулим борцима, обиљежен је је Дан бораца Војске Републике Српске и Борачке организације Републике Српске. Предсједник Градске борачке организације Бијељина Миодраг Стевановић је истакао да је задатак свих нас да не заборављамо жртве које су животе дале за стварање Републике Српске.


-На овом светом мјесту се окупљамо и поклањамо нашим погилим саборцима, јер они су назаслужнији за стварање Републике. Ево и данас, након 30 година, чувамо традицију и обиљежавамо значајне датуме и тако ћемо чинити и даље. Морам да нагласим да сви знамо да су борци несебично давали своје животе да би одбранили свој народ и створили Републику Српску, а да још увијек, значајан број демобилисаних бораца живи на ивици егзистенције. Помака има, али су минимални и надам се да ће се убрзо системски наћи рјешење да борци не буду социјални случајеви”, рекао је Стевановић. Ратни ађутант Рајко Бандука истакао је да оно што су борци постигли у рату треба чувати, његовати и поштовати. Градоначелник Љубиша  Петровић је у изјави истакао да је Република Српска највећа побједа српског народа крајем двадесетог вијека.

-Република Српска је проглашена у миру, а одбрањена у крвавом рату. Данашњи дан је прилика да одамо почаст свим погинулим борцима који су дали оно највриједније, а то је живот, како бисмо данас живјели у миру и слободи. Оно што морамо чинити је да, демобилисаним брцима, ратним војним инвалидима, породицама погинулих бораца, обезбиједимо бољи друштвени положај, а то подразумијева да се издваја више средстава из буџета локалних заједница и свакако, из буџета Републике Српске”, рекао је Петровић.  Подсјећамо да је Војска Републике Српске  формирана 12. маја 1992. године, а, према подацима тадашњег Генералштаба, на самом крају рата ВРС бројала 210. 000 мобилисаних бораца. У одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године погинула су 23.752 борца. Вијенце су поводом Дана бораца ВРС  положили представници Града Бијељина, Градске борачке организације, Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Трећег пјешадијског Република Српска пука и удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Semberija info