ДАНАС ЈЕ ДАН ЉУБАВИ И ВИНА :: Semberija INFO ::

 

ДАНАС ЈЕ ДАН ЉУБАВИ И ВИНА


Српска православна црква и вјерници данас прослављају Светог Трифуна. Свети Трифун један је од Христових великомученика који страдао за хришћанску вјеру. Српска православна црква Светог Трифуна обележава 14. фебруара по новом, односно 1. фебруара по старом календару. Прославља се као „Дан љубави и вина”.

Рођен је у селу Кампсади у Фригији, у врло сиромашној породици, али веома побожан још од малих ногу. Свети мученик Трифун, био је дијете благочестивих родитеља. Као дијете вријеме је проводио чувајући гуске.

Дарован од Бога даром чудотворства и исцјељења. За вријеме свог живота исцијелио је многе болеснике, истјеривао демоне из многих и помогао многима који су му се обраћали за помоћ. За вријеме владавине цара Гордија римским царством, прославио се излијечивши цареву кћерку Гордијану.

Гордијана се тешко разбољела и пореметила са умом. Многи љекари су покушали да је излијече, али безуспјешно. Када се зли дух јавио из дјевојке, рекао је да га из ње не може истјерати нико други, него једино човјек по имену Трифун. Чувши то, цар је позвао све људе са овим именом из царства. Нико није успео да је излијечи. Када је дошао ред на младог Трифуна, он је исцијелио Гордијану. Цар је наградио Трифуна. Сво богатство младић је на повратку подијелио сиромашнима и наставио да чува гуске. Након исцјељењем многи примише хришћанску вјеру.

Када је на римски престо дошао цар Декије, почели су прогони хришћана, страдање и мучење. Како није желио да се одрекне Христа и своје вјере, светом Трифуну су одрубили главу. Сахрањен је у Кампсади гдје је и рођен.
Светог Трифуна славе многобројни еснафивиноградари и механџије.

Не зна се тачно када, али мошти Светог Трифуна су из Кампсаде пренијете у Цариград. Одакле је глава Светог Трифуна донијета у Котор у Цркву Светог Трифуна. На олтарској прегради је угравирана 809 година. Што значи да су мошти донесене заједно са олтарском преградом на коју је уклесана година која датира из Цариграда.

На овај дан виноградари излазе у виноград да орежу барем један чокот винове лозе и полију га вином. Вјерује се да ће грожђе тако добро родити.
  • Ако на светог Трифуна пада киша, родиће успјешно шљива и биће родна година.
  • Уколико дан буде ведар, година ће бити сушна и неродна.
Једно од вјеровања у народу је, да са овим даном стиже прољеће, да се буди природа и најузвишеније осјећање код људи, љубав. Према вјеровању, Свети Трифун је чувар биља и штити га разних штеточина. Обично се њему моле да сачува њиве и винограде од скакавацагусјеница и других инсеката.

Данас млади славе и Дан заљубљених – Валентиново.

Semberija info