СЈЕДНИЦА ГЛАВНОГ ОДБОРА СОЦИЈАЛИСТИЧКЕ ПАРТИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

СЈЕДНИЦА ГЛАВНОГ ОДБОРА СОЦИЈАЛИСТИЧКЕ ПАРТИЈЕ


Foto
Ово је уобичајена активност која слиједи након одржавања Деветог конгреса. Конституисали смо Главни одбор, извршили  кооптирање једног броја нових чланова у Главни одбор, изабрали смо четири потпредсједника партије, а на наредној сједници изабраћемо још једног потпредсједника, изјавио је предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић након прве сједнице Главног одбора СП која је одржана у хотелу “Рас” у Етно - селу “Станишићи”.

“Изабрали смо Извршни одбор  наше партије који броји двадесет и једног члана. У структури оних који су данас изабрани, повјерење Главног одбора СП добило је пуно нових квалитетних кадрова који су се својим радом издвојили у протеклом периоду. Била је то орјентација на младе људе, неке и потпуно нове у политичком животу, за које сам увјерен да ће бити видљиви у политичком животу наше државе и да ће их грађани подржати. На тај начин ће и наша партија стицати нову врсту подршке и повјерења”, изјавио је Петар Ђокић након сједнице Главног одбора Социјалистичке партије у Бијељини.



Ђокић је том приликом нагласио да је Главни одбор изабрао  предсједника Извршног одбора Душка Милуновића, актуелног министра рада и борачко – инвалидске заштите у Влади Републике Српске.

“И он се својим дјеловањем у међувремену показао као принципијелан човјек који брани најважније принципе на којима данас почива Република Српска. То су права наше најважније популације, бораца Републике Српске, пензионера и радника Републике Српске. Кроз свој професионални рад завриједио је ту врсту поштовања, као принципијелан и одговоран човјек који може руководити Извршним одбором наше партије у наредном периоду”.
 
Усвојене три иницијативе: Подршка програм “Отворени Балкан”
 
Лидер Социјалистичке партије Петар Ђокић истакао је том приликом да су на сједници Главног одбора ове странке у Бијељини усвојена три важна политичка става, међу којима и опредијељеност за покретање инцијативе да БиХ што прије приступи програму “Отворени Балкан”.



“ Сматрамо да је иницијатива предсједника Србије Александра Вучића  најбоља иницијатива која се могла десити у протеклих неколико деценија на Балкану која даје шансу да се учврсти повјерење између држава и народа на Балкану. Та иницијатива данас добија посебан значај и вриједност, имајући у виду кризу која се надувава око Украјине. У негативан контекст се ставља Русија, а познато је кроз историју, да све оно што се дешавало око Русије, никада није мимоишло Балкан. У питању је визионарска иницијатива која Балкану пружа шансу да буде миран, стабилан, отворен  за економску и политичку сарадњу”, истакао је Ђокић.

Нико нема право да Републику Српску назива геноцидном
 Ђокић је  изјавио да је усвојен и став, односно захтјев да се у Парламентарној скупштини БиХ донесе закон на нивоу БиХ којим ће се спријечити употреба и злоупотреба Републике Српске, њеног имена и њеног становништва  у контексту приче о ратним злочинима и о питању појма геноцида.

 “ Нико нема право да Републику Српску назива геноцидном и нико нема право да српски народ назива геноцидним. Нико нема право да Војску Републике Српске назива геноцидном, нити да јој приписује карактеристике која она и ми ничим не заслужујемо. Зато тражимо да се донесе такав закон и да се суспендују и ставе ван снаге измјене Кривичног закона БиХ које је прогласио Валентин Инцко”.
Подршка увођењу диференциране стопе ПДВ-а



 Ђокић је као трећи став навео покретање инцијативе у Парламентарној скупштини БиХ, да се што прије, по хитном поступку, изврше измјене Закона о ПДВ-у и да се уведе диференцирана стопа ПДВ-а, односно да се знатно смањи стопа пореза на основне животне намирнице, хљеб, млијеко, брашно, шећер, лијекове и одређену групу производа, како би се и на тај начин омогућила подршка становништву у вријеме инфлације и раста цијена.

На тај начин би се луксузна роба опорезовала већом стопом ПДВ-а, а вишак прихода би се усмјерио у социјалне фондове за пензионере, дјецу и социјално угрожене категорије становништва, нагласио је Петар Ђокић, лидер Социјалистичке партије.