КВАЛИТЕТ ПРИМАРНЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ ПРИОРИТЕТ ЈЕ ЗАПОСЛЕНИХ :: Semberija INFO ::

 

КВАЛИТЕТ ПРИМАРНЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ ПРИОРИТЕТ ЈЕ ЗАПОСЛЕНИХ


Foto
Бијељински Дом здравља, други је по величини у Републици Српској, а први је по пружању квалитета услуга. Упркос двогодишњој борби против вируса корона, ова здравствена установа, не само да послује позитивно, већ интензивно ради на унапријеђењу пружања услуга у примарној здравственој заштити. Директор ове установе примаријус др Данијела Ђукин, у први план истиче труд и залагање свих запослених и с поносом каже да су као једна велика породица, а сви тимски и с пажњом, наступају према свим корисницима услуга Дома здравља.

-Брига о здрављу наших грађана наша је мисија и све чинимо како бисмо им били што доступнији и да им пружимо што квалитетнију здравствену заштиту. Свједоци смо да пандемија оставља посљедице на здравље, а кад кажем здравље, при том, поред физичког, мислим и на ментално здравље постковид пацијената. Да бисмо се борили и против ових посљедица, одлучили смо да нашим грађанима  обезбиједимо и ову врсту здравствене заштите, односно, да почне са радом и Психолошко постковид савјетовалиште за ментално здравље. То је прво савјетовалиште ове врсте, не само у нашем граду и Републици Српској, него и у региону и вјеујем да ће постковид пацијенти на овај начин добити квалитетну и ову врсту неопходне помоћи“, каже за ,,Семберија инфо'' Ђукинова и истиче да је поносна на др Дијану Дукић, специјалисту породичне медицине и психотерапеута у едукацији.



-Докторка Дукић се одлично едуковала и посветила овом задатку, како би регистрованим пацијентима Дома здравља, а који су постковид пацијенти, пружила све оно што је неопходно, како би се изборили са посљедицама које су резултат постковид стања“, истакла је Ђукинова и додала да ће се просторије Психолошког савјетовалишта налазити одмах до Центра за базичну рехабилитацију. Др Дијана Дукић је подсјетила да је почетком пандемије, све било усмјерено на стање плућа, срца и других органа, а да је вријеме показало да је ковид системска болест, која оставља посљедице и на ментално здравље.

-Двије протекле године неизвјесности, карантина, изолација и нажалост, смртних исхода, узимају свој данак. Постковид пацијенти све чешће се жале на анксиозност, несаницу, потиштеност и сл. Наш менаџмент је препознао потребу да се посветимо рјешавању и овог проблема, тако да ћемо почети са савјетовалиштем за   ментално здравље за постковид пацијенте. Ментално здравље постковид пацијената нам такође постаје један од приоритетних задатака и сви наши регистровани грађани, који имају било какву тегобу ове врсте након прележане короне, потребно је да се јаве свом породичном љекару који ће их упутити у савјетовалиште. Оно што треба нагласити је, да ово није класичан рад са психијатром, него са психотерапеутом, односно, особом која је ту за њих, да их саслуша, поразговара са њима и пружи им психолошку подршку“, појаснила је др Дукић. Она је нагласила да не требамо имати предрасуде по овом питању, јер је ријеч о разговору и разумијевању, да се заједнички проналазе рјешења по питању одређених недоумица, страхова и тд.

-Сви грађани који су регистровани у Дому здравља, а који су прележали корону, могу да се јаве свом породичном љекару који ће их евидентирати за психолошко савјетовање, а ми ћемо их телефоном обавијестити о термину нашег, рећи ћу радије, дружења и разговора, гдје ћемо заједно рјешавати недоумице“, поручила је за ,,Семберија инфо'' др Дијана Дукић.

У Дому здравља је почетком ове године, већ покренуто неколико битних активности, а једна од њих је и да су Вакцинални центар измјестили у приземље Поликлинике један, улаз број два, поред портирнице Дома здравља, а вакцинација ће се и даље вршити према распореду који благовремено саопштавају грађанима.
Директор др Данијела Ђукин је нагласила да су Вакцинални центар измјестили због потребе регистрованих грађана, који у све већем броју имају потребу за физикалну рехабилитацију.



-Центар за физикалну рехабилитацију у заједници смо вратили  на „стару“ локацију, у приземљу објекта,  улаз број шест, а радно вријеме ЦБР-а је радним данима од  7 до 20 часова“, појаснила је Ђукинова. Квалитетна примарна здравствена заштита и задовољни корсници услуга Дома здравља Бијељина, приоритетни су задаци у овој здравственој установи, а у прилог томе иде и чињеница, да су прошле године препознати као лидер у региону и да су од УНДП-а добили два мобилна ултразвучна апарата за „Скрининг и превенцију рака дојке у рањивим групама у регији Семберија“, који финансира Влада Шведске, а пројекат је подкомпонента Пројекта „Жене на изборима у Босни и Херцеговини“.

-Циљ пројекта је провођење ултразвучног скрининга код жена из осјетљивих група као и едукација и обука жена за самопреглед дојки. Већ смо обавили прегледе у Сувом Пољу, Главичицама и Црњелову, а план наредних прегледа благовремено ћемо саопштити грађанима, а у  овом тиму здравствених радника су и радилог др Јела Алексић, као и др Гордана Савин, пројект менаџер пројекта. Прегледи су бесплатни, као и прије двије године кад смо извршили преглед око 70 посто становништва, али нас је вирус корона, привремено зауставио. Настављамо са овим активностима и радује ме чињеница да наше суграђанке имају поново могућност да у својим мјесним заједницама, обаве неопходне прегледе“, нагласила је Ђукинова.

Ако постоји јасан циљ и визија, много тог се може учинити да се здравствена заштита подиже ни виши ниво. У овој здравственој установи то је евидентно, а да би се регистрованим грађанима у Дому здравља, којих је ове године знатно већи број, пружиле још квалитетније лабораторијске услуге, у току су радови на проширењу централног објекта.



-Поносни смо на нашу Службу лабораторијске дијагностике, која је акредитована и сертификована, а грађанима је доступна свеобухватна лабораторијска дијагностика, уз симболичну партиципацију. Захваљујући позитивном пословању, улажемо средства и у набавку нових апарата у лабораторији, који ће не само унаприједити квалитет пружања услуга грађанима, него ће омогућити и комфорнији рад запосленим у лабораторији“,  рекла је за ,,Семберија ифо'''Ђукинова.

Она је додала да је још много изазова, планова и пројеката који су пред овом здравственом установом, али и нагласила да ће све планирано, бити и реализовано.

-Желимо да наши грађани буду задовољни услугом доласком у централни објекат Дома здравља у граду, али исто тако желимо да и објекти амбуланти породичне медицине на подручју града и цијеле Семберије буду квалитетни и опремљени. У том циљу смо већ релизовали једно реновирање, тако да ће до краја фебруара услиједити отварање реновиране амбуланте породичне медицине у Мајевичкој улици, једној у низу“, најавила је Ђукинова. 

(Семберија инфо)