ОБНАВЉАМО ПРОИЗВОДНЕ КАПАЦИТЕТЕ И ПРАТИМО НОВЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

ОБНАВЉАМО ПРОИЗВОДНЕ КАПАЦИТЕТЕ И ПРАТИМО НОВЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ


Foto
Месна индустрија ,,ЗП Комерц” из Вршана, која се годинама успјешно бави производњом меса и месних производа, упркос пандемији вируса корона, расту цијена житарица и енергената успјешно је окончала још једну пословну годину.
 
Капацитети за тов јунади износе око 6.000 грла, иако се та цифра мијења током године, зависно од степена попуњености фарми, каже за ,,Семберија инфо’’ помоћник директора за финансије Славко Росић.



-Тренутно је тешко набавити телад за тов, јер их морамо увозити из западних земаља. Велика је потражња на свјетском тржишту за мушком телади. Углавном се држимо тога да попуњеност наших фарми буде на завидном нивоу. Наравно, настојимо да те бројке не падну на некакав минимум. Имамо периода када се товни капацитети више пуне, као што је овај период на почетку године, како бисмо обезбиједили довољно грла за тов и продају. Што се тиче узгоја свиња, располажемо властитим расплодним материјалом са наших фарми, тако да одржавамо производни циклус од 50.000 свиња на годишњем нивоу. То је сировина која пуни наше меснице”.

Росић каже да континуитет узгоја јунади и свиња на властитим фармама утиче и на стабилност пословања.

-Од претпрошле године суочени смо са застаријевањем основних средстава и производних објеката. Због тога смо изградили нову клаоницу са панглерајем, али смо истовремено извршили припрему за изградњу производног погона у том објекту. У прошлој години смо завршили изградњу савремене велике индустријске хладњаче за замрзавање меса у новом објекту. Још увијек се изводе радови на изградњи производног погона који би требало да буде завршен током ове године. На тај начин ће стари производни погон бити у цјелини замијењен новим производним објектом. И ова фирма осјетила је удар пандемије вируса корона. Већи број радника је због тога морао у одређеним временским периодима одсуствовати с посла. Све се то одразило на организацију рада, али смо се и с тим успјешно изборили. У четвртом кварталу прошле године појавила се велика осцилација на тржишту житарица и других компоненти. Осим скока цијена, тешко је тај репроматеријал и набавити. Сналазимо се као и сви други произвођачи”.


 
 Росић подсјећа да је у међувремену дошло и до скока цијена енергената, електричне енергије, плина, горива.

-То су три најзначајнија удара на пословање у прошлој години, пандемија, скок цијена житарица и енергената, с којим се суочила већина предузећа из ове бранше. Због тога је и код нас, као и у другим предузећима, неминовно дошло до повећања трошкова производње. Ми нисмо повећавали цијене наших производа, али је велико питање шта ће се даље дешавати на тржишту. Уколико дође до стабилизације прилика, онда ће корекције бити минималне. Тренутно запошљавамо око 200 радника и та бројка се годинама одржава на том нивоу. Са повезаним лицима та бројка иде и до 250 радника. Изражена је и флуктуација радне снаге, јер млађи људи, то је некакав тренд, одлазе у иностранство. Ипак, успијевамо да на вријеме попунимо све радне позиције, како на фармама, тако и у малопродајним објектима. Са кооперантима имамо коректан пословни однос. Значајни су нам и подстицаји ресорног министарства и Владе РС, када је у питању  обнављање производних капацитета. У протеклих двадесетак година уредно смо измиривали обавезе према радницима, у смислу редовне плате, топлог оброка, превоза на посао, регреса, а редовно уплаћујемо и доприносе на плате”.

Росић за ,,Семберија инфо'' каже да је ,,ЗП комерц” углавном орјентисан на домаће тржиште, али је своје производе у протеклим годинама извозио и на тржиште Црне Горе, Македоније и Турске. Што се тиче малопродајне мреже, ,,ЗП комерц” тренутно своје производе купцима нуди у пет малопродајних објеката на подручју Бијељине, у три објекта у Брчком, два у Зворнику, Добоју, док у Модричи, Дервенти и Теслићу има по један малопродајни објекат.



(Семберија инфо)