Борци прославили крсну славу – Света три Јерарха :: Semberija INFO ::

 

Борци прославили крсну славу – Света три Јерарха


Ломљењем славског колача, уз присутво кума славе, градоначелника Љубише Петровића, представника бројних политичких странака и демобилисаних бораца, Градска борачка организација Бијељина обиљежила је данас своју крсну славу – Света три јерарха.

Миодраг Стевановић, предсједник Градске борачке организације, подсјетивши да у прошлој години није било масовнијег обиљежавања славе због пандемије вируса корона, истакао је да у Бијељини и Семберији тренутно живи двадесетак хиљада демобилисаних бораца, те да борци на овај начин настављају традицију обиљежавања своје крсне славе



“И на овај начин његујемо успомене и чувамо традиционалне вриједности које су проистекле из посљедњег Отаџбинско – ослободилачког рата. Ово је и година у којој обиљежавамо тридесет година од настанка и формирања Републике Српске. Тих деведесетих година прошлог вијека у ваздуху  се осјећало да неће бити добро, те се наш народ морао организовати, формиравши Војску Републике Српске која се изборила за нашу и слободу наших породица, али је заштитила и комад свете српске земље  на којој ће наш народ моћи слободно да живи. Ево, након тридесет година имамо наш лијепи град Бијељину, нашу Републику Српску за коју желимо да буде вјечна творевина и коју ћемо чувати и његовати, а наше обичаје ћемо преносити и на будуће генерације”, изјавио је Миодраг Стевановић.

Градоначелник Љубиша Петровић, кум славе, изјавио је да кроз хришћанске вриједности и врлине произилази и велика жртва која је поднесена за стварање Републике Српске, уз вјечну захвалност погинулим борцима и ратним војним инвалидима који су, бранећи Републику Српску, дали оно највредније, своје животе.



“Ово је прилика да укажемо на статусни положај наших демобилисаних бораца, уз инсистирање на системским рјешењима, као што је одређивање мјесечне плате према броју мјесеци учешћа у ратним дешавањима. Морамо успоставити једнакомјеран и правичан однос,  у складу са остварењем њихових основних људских права. Треба инсистирати на томе да борци јединствено наступају ка институцијама, без присуства политичара, како би се поправио њихов социјални и егзистенцијални статус, јер је то најбољи пут за рјешавање њихових захтјева”, истакао је градоначелник Петровић.

Семберија инфо