РЕПУБЛИКО СРПСКА У СРЦУ ТЕ НОСИМ, ТОБОМ СЕ ПОНОСИМ :: Semberija INFO ::

 

РЕПУБЛИКО СРПСКА У СРЦУ ТЕ НОСИМ, ТОБОМ СЕ ПОНОСИМ


Foto
Данас су у  Спомен соби погинулим борцима у одбрамбено – отаџбинском рату која се налази у музеју „Семберија“ Бијељина додјељене захвалнице свима који су подржали организацију  15.  литерарног и ликовног конкурса за ученике основних школа регије и града Бијељина  у организацији Градске борачке организације на тему ,,Републико Српска у срцу те носим, тобом се поносим", а након тога одржан је и час историје присутнима.

 Након додјеле захвалница у Галерији Центра за културу одржано је вече родољубиве поезије ученика основних школа од петог до деветог разреда,  а градоначелник Града Бијељина Љубиша Петровић  побједницима је уручио награде.

За прва три мјеста у обје категорије награде је обезбједио Јавни фонд за дјечију заштиту, а то је путовање на море. За све остале учеснике обезбјеђене су пригодне награде, књиге и мајице.

Миодраг Стевановић, предсједник Борачке организације Бијељина рекао је да  Борачка организација заједно са Активом директора Основних школа на подручју Семберије организује овај конкурс.



-Циљ Борачке организације јесте да ми, на неки начин пренесмо на младе шта се дешавало ратних година, како су њихови очеви и дједови учествовали у стварању Републике Српске. Ове године је 30 година постојања Републике Српске и формирања Војске Републике Српске. Као и свих ових година, конкурс је проведен на вријеме. Много ученика се одазвало на овај конкурс и на свој начин су приказали љубав према Републици Српској и то је био главни циљ наше манифестације. Трудићемо се да ово наставимо и у будућности“, истакао је Стевановић.

Ђође Пајић, професор у пензији и предсједник организационог одбора за одржавање 15. ликовног и литерарног конкурса за ученике основних школа регије и Града Бијељина, рекао је да су постигли циљ и да су сви радови изванредни , а и награде.

-Од 14 школа колико их има у Бијељини, литерарни радови су пристигли из 11. Морам истаћи захвалност Активу директора Основних школа регије Бијељина, на челу са Предрагом Рачановићем, који је дао свој значајан допринос да заједно у координацији са Борачком организацијом ова манифестација успије.  Што се тиче ликовних радова, шест школа се пријавило са по 20 радова, што је укупно 120 радова, али ми смо успјели да изложимо у малој сали Центра за културу око 40 радова и ја као лаик сам одушевљен њима“, завршава Ђорђе Пајић.

Градоначелник Града Бијељина, Љубиша Петровић казао је да је ово поштовање традиције и Републике Српске.
-Садашње генерације кроз своје литерарне радове и умјетничка дјела  свима нама говоре колико је битно, значајно и пресудно да оне остављајући траг свог стваралаштва послуже као добар примјер будућим генерацијама, а истовремено да нама одраслима покажу да ће бити спремни да преузму одговорност за Републику Српску. Можемо рећи да нашим младим нараштајима, можемо слободно оставити Републику Српску“, закључио  је градоначелник Петровић.



Катарина Пајић, ученица Основне Школе „ Алекса Шантић“ Угљевик која је освојила прво мјесто у категорији литерарних радова рекла је да пјесма коју је написала за њу представља један пројектор све љубави и поштовања које осјећа не само према својој домовини, него и свим људима који су ризиковали и дали своје животе за њу.

-То треба да поштујемо, али и да осјећамо љубав према људима који данас брину о Републици  Српској. Република Српска али и све у њој инспирисало ме је да напишем ову пјесму. Сматрам да је ова пјесма оружије којим се боримо и за опстанак српског језика и књижевности, а и саме Републике Српске“, закључила је млада пјесникиња Катарина Пајић.

Овом приликом Пајићева се захвалила свој наставници српског језика Нади Микановић која је свакодневно упознаје са књижевношћу и српским језиком, а која  ју је пријавила на овај конкурс.

Дајана Радић, ученица ОШ „Свети Сава“ Бијељина, која је освојила прво мјесто у категорији ликовних радова рекла је да је у своје радове уложила много труда и времена, што се и исплатило. Нацртала је два цртежа, на једном је Иво Андрић, а на побједничком су све познате личности из Републике Српске.

Нина Стојановић, ученица ОШ „Свети Сава“ Бијељина, освојила је друго мјесто у категорији литерарних радова и рекла је да је писала о томе како се поноси Републиком Српском и изразила је велику захвалност својој наставници српског језика Жељки Млађеновић која ју је припремала.

У категорији литерарних радова 1. мјесто припало је Катарини Пајић, ученици 7/1 разреда  ОШ ,,Алекса Шантић" Угљевик.  Друго мјесто освојила је Нина Стојановић, ученица  7/5 ОШ ,,Свети Сава " Бијељина, а
3. позицију заузела је Теодора Пејчић, ученица 9/1 ОШ ,,ДоситејОбрадовић" Суво Поље.
 
У категорији ликовних радова најбоља је била
Дајана Радић, ученица 9/5 разреда ОШ ,,Свети Сава" Бијељина. На другом мјесту је  Ања Васић, ученица  9/1 ОШ ,,Петар Петровић Његош" Велика Обарска. Невенки Стевановић, ученици 9/1 ОШ ,,Дворови" Дворови додијељено је треће мјесто.


 
(Семберија инфо)