НОВАЦ ПОДИЈЕЉЕН, УСКОРО ОКОНЧАЊЕ СТЕЧАЈА „ЖИТОПРОМЕТА“ :: Semberija INFO ::

 

НОВАЦ ПОДИЈЕЉЕН, УСКОРО ОКОНЧАЊЕ СТЕЧАЈА „ЖИТОПРОМЕТА“


Foto
БИЈЕЉИНА – Завршна диоба у стечајном поступку над „Житопрометом” одржана је данас у Окружном привредном суду у Бијељини и подијељено је додатних 350 хиљада марака, те се очекује да у идућих 15 дана буде и закључен стечај у том некадашњем семберском млинско-прерађивачком гиганту.
Стечајни управник у поступку над „Житопрометом“ Александар Вићановић рекао је за портал ЦАПИТАЛ да је данас одржано рочиште за завршну диобу и да су, уз до сада двије дјелимичне диобе, намирени у потпуности разлучни повјериоци и повјериоци вишег исплатног реда, док су повјериоци општег исплатног реда намирени у омјеру 54,74 одсто.
 
„Суштински сада иде извршење ове посљедње диобе и закључење стечајног поступка. За завршну диобу је било резервисано 350 хиљада марака и то је подијељено повјериоцима општег исплатног реда којих има 200. Њима је то распоређено према проценту учешћа и у складу с признатим потраживањима“, истакао је Вићановић.
 
Тако је данашњом диобом потрошена цијела стечајна маса некадашњег семберског гиганта “Житопромет”, осим око 5.000 КМ које су остављене за трошкове стечајног поступка.
 
Након што стечајни управник исплати завршну диобу, суд доноси рјешење о закључењу стечајног поступка, а то би требало да буде у идућих 15 дана.
 
Подсјећамо, компанија „Павгорд” из Фоче купила је непокретну имовину „Житопромета” по цијени од 3,1 милион КМ. Основан је „Нови Житопромет“ чију је имовину у децембру купила хрватска компанија “Кутјево” за око 6,8 милиона марака.
 
Проблеми у том предузећу појавили су се прије више од три године. У септембру 2018. године силоси овог предузећа били су пуни пшенице, али су погони стајали јер ратарима није био плаћен род. Због неисплаћених плата и доприноса радници су тада ступили у штрајк. Проблеми су трајали годину дана, а стечај је отворен у децембру 2019. године.
 
На рочишту које је одржано у фебруару 2020. године признато је 6,2 милиона марака потраживања. Првом дјелимичном диобом намирени су повјериоци у износу од око 3,3 милиона марака, а другом у износу од око 900.000 КМ.

(Цапитал)