ЈАВНА РАСПРАВА О НОВОМ ПРАВИЛНИКУ О СПОРТУ :: Semberija INFO ::

 

ЈАВНА РАСПРАВА О НОВОМ ПРАВИЛНИКУ О СПОРТУ


У Градској управи Града Бијељина данас је одржана јавна расправа на којој су представници спортских клубова имали прилику изнијети своје сугестије и приједлоге о нацрту Правилника о расподјели средстава за спорт и физичку културу.

​Верзија правилника која је данас била предмет разматрања израђена је од стране радног тијела коју су сачињавали чланови Градске управе, двојица делегата градске Скупштине и два представника спортских клубова. Задатак ове радне групе је био израда прописа којим би се прецизирала и појаснила процедура додјеле финансијских средстава за спортске клубове из градског буџета. Правилник који је тренутно  важећи усвојен је 2007. године и до сада је био предмет бројних критика  спортиста и  спортских радника. Новим правилником предвиђене су новине по два основа а односе се на категоризацију клубова и прописивање који трошкови спортских колектива се сматрају прихватљивим да би се могли суфинансирати из градског буџета.

-Морамо имати на уму да Град Бијељина не може својим издвајањима из буџета финансирати цјелокупан спорт на подручју града. Ми издвајамо један износ који је довољан за дјелимично  финансирање, односно  суфинансирање основних трошкова које имају клубови у току једне календарске године. Овим правилником желимо да исправимо пропусте и неправде који су у претходном периоду наношене појединим клубовима и спортистима. Зато смо и вас укључили у процес доношења овог правилника јер сте ви најзаинтересованији да се ова област регулише  на прави начин“, рекао је  Радослав Остојић, савјетник градоначелника Бијељине.

Један од чланова радне групе за израду Правилника о расподјели средстава за спорт и физичку културу је Данијел Перић одборник у Скупштини града Бијељина.

-Правилник који тренутно важи на снази је  од 2007. године. Новим правилником нећемо исправити све проблеме које имамо у нашем спорту али је овај акт једна фаза у развоју односно уређивању односа Градске управе Града Бијељина према спорту. Тренутна буџетска ставка за спорт је повећана у претходне двије године за 200.000 конвертибилних марака  и трудићемо се да буде још већа. Желимо да, ради добробити спорта у Бијељини имамо добру сарадњу са спортским радницима али смо и свјесни да ће увијек бити незадовољних“, рекао је  Данијел Перић.

Спортски радници са подручја града Бијељина изнијели су став да је нацрт новог правилника у начелу добар али су изнијели и  своје виђење и приједлоге са којима би  овај правилник био пуно јаснији, прецизнији и конкретнији.
Предсједник Кошаркашког клуба „Феникс“, Бранимир Ђокић указао  је  на одређене недоречености у приједлогу и предложио да се овај приједлог додатно доради и унаприједи и да на снагу ступи тек сљедеће,  2023. године. Милорад Марковић  испред Карате клуба „Шампиони“ био  је  става да се више пажње мора посветити врхунском спорту у Бијељини и предложио да правилник тачно прецизира колике награде  из  градског буџета припадају освајачима европских и свјетских првенстава. И други спортски радници су  током дискусије  изнијели конкретне приједлоге тако да ће радна група за израду правилника имати прилике да се у наредном  периоду о њима  очитује.

Нацртом правилника је предвиђено да ће спортски клубови и удружења која баштине традицију Спортског  друштва  „Радник“  због свог значаја за Бијељину имати привилегован положај приликом расподјеле средстава из градског буџета.