БИБЛИОТЕКА „ФИЛИП ВИШЊИЋ“ БИЈЕЉИНА :: Semberija INFO ::

 

БИБЛИОТЕКА „ФИЛИП ВИШЊИЋ“ БИЈЕЉИНА


Поправљена столарија
Библиотека „Филип Вишњић“ Бијељина једина је библиотека У Републици Српској која има свој објекат који је намјенски изграђен, а ове године прославиће 90 година постојања.  У протеклој години започета је и завршена реконструкција фасадне столарије на студентској сали.

Директорка Наѕродне библиотеке „Филип Вишњић“ Жељана Арсеновић рекла да су радови који обављани у протеклој години изузетно важни за функционисање библиотеке и студентске сале.


-Ови радови се тичу замјене фасадне столарије, односно дијела који није замијењен. Ми смо у 2021. Години, кроз буџет Града Бијељина, успјели да обезбиједимо средства која су потребна за замјену фасадне столарије. Она је од изузетног значаја из више разлога, јер студентску салу, односно читаоницу користе искључиво студенти који ту уче и особе које пишу магистарске или докторске радове. Стара столарија је била ван функције, пропуштала је воду усљед падавина, дувао је вјетар и самим тим топлота је одлазила ван.  Успјели смо све завршити у року, што је стварно успјех у ово вријеме пандемије вируса корона. Радови су били завршени крајем новембра прошле године, али нажалост један сегмент је морао ићи на поправку. Сада, са задовољством, могу рећи да смо студенску читаоницу поново пустили у рад и биће много топлија и функционалнија“, истакла  је директорка Жељана Арсеновић.
-Иако су сви радови били завршени у предвиђеном року, разлог због кога су скеле стајале мало дуже јесте исправка недостатака који су уочени по завршетку радова'', рекла је директорка Арсеновић.

-У складу са уговором о јавној набавци, која је проведена везано за реконструкцију фасадне столарије, ми смо по том уговору имали гаранцију којом је извођач подлијегао нама као потрошачима и тако да смо ми уочили неке недостатке који су се тицали спољашњег дијела, који се нису добро уклопили. Из тих разлога, скела је остала ту, да би се све то замијенило“, завршила је Арсеновићева.

Арсеновићева је додала да ово нису једини радови и да ће убудуће бити још много радова на библиотеци да би се обезбиједили услови чувања књижног фонда који посједују, јер је то културно благо и културно насљеђе које чувају, а све то уз помоћ средстава из буџета Града Бијељина.